Посредници са предложили на властите в ЕС общо около 1 милиард несъществуващи дози ваксини срещу КОВИД-19 на стойност 14 милиарда евро, съобщи европейската служба за борба с измамите пред Ройтерс. 

Те искат предплащане и не уточняват как ще извършат доставките, каза Виле Итала, шеф на ОЛАФ. А фармацевтичните компании продават пряко на правителствата.

"Доста е масово. Изпращат оферта, която е недействителна. От това, което сме видели до момента, зад нея не стоят никакви реални ваксини".

Разследваните от ОЛАФ схеми са на професионални престъпници, но и на отделни опортюнисти, навързани в дълги вериги от посредници, които често пъти водят извън ЕС, каза Итала.

В Италия властите обявиха, че разследват предложение за ваксини от неназовани посредници на общините във Венето на фона на сигналите за все повече измами.

Според Итала ОЛАФ засега няма лансиране на фалшиви ваксини, но това най-вероятно ще се случи. "Където има много пари, там намират своя път измамниците. Може да има финансови последици. Но има и друга страна - доверието на хората. Ето защо е важно да попречим това да се случва, за да имат хората доверие, че като идат да се ваксинират, те ще са истинските (ваксини)", каза той.

ОЛАФ работи с правителствата в ЕС, правоохранителните органи и фармацевтичните фирми за даване на съд на престъпниците. Засега няма европейско правителство да се е подлъгало по такава схема.