Сред антиваксърите и отричащите пандемията е много популярна тезата, че здравата имунна система предпазва от Ковид-19. За това обаче няма никакви доказателства. Ето фактите:

„Ако имаш добра имунна система, вирусът изобщо няма да те засегне“, проповядва антропософът д-р Кристоф Хюк на демонстрация на антиваксъри в Щутгарт. Тази теза е популярна и в социалните мрежи. Често тя върви ръка за ръка с мнения, че предпазните мерки срещу коронавируса били ненужни, ако човек се хранел здравословно, правел достатъчно разходки на чист въздух и спортувал.

Пази ли имунната система от Ковид?

Дали човек ще се зарази с коронавирус зависи обаче не от това дали има стабилна или отслабена имунна система, а от това дали е вдишвал вирусни аерозоли или не. Всеки, който ги е поел, се заразява и става заразен и за други. Дори и добре функционираща имунна система не може да предотврати това.

Повечето заразени с коронавирус нямат никакви или имат само леки симптоми. У някои обаче инфекцията протича тежко и дори води до смърт. Каква роля играе в този случай имунната система? Може ли да предпази от смърт?

„Има белези, че добре работещата имунна система играе роля веднага след заразяването“, казва Карстен Вацл, имунолог от университета в Дортмунд. Но само на нея не можем да се осланяме. Имунната система е само един от множеството фактори, които играят роля, а далеч не всички са известни. Показателно е, че и млади хора без заболявания и със силна имунна система развиват тежка форма на Ковид.

Когато имунната система е вредителят

Студия на учени от берлинската клиника „Шарите“ и Центъра за молекулярна медицина „Макс Делбрюк“ показва, че вирусът Sars-CoV-2 се възползва от един механизъм на имунната система, който би трябвало да предпазва от болести, като го насочва срещу организма. Системата, която би трябвало да е „отбранителен механизъм“ на организма, позволява на коронавируса да превзема клетки и да се размножава в тях. „В този стадий вредителят е вече не вирусът, а самата имунна система“, обяснява Вацл. Затова се налага в тази фаза от болестта на пациентите да се дават имунопотискащи медикаменти.

При старци с други болести има по-висок риск от тежки форми на Ковид. За тях имунната система действително играе по-съществена роля. Екип на „Шарите“ откри, че важните Т-клетки на имунната система са налични в телата на хората от рисковите възрастови групи, но не функционират правилно. Това пречи на ефективното унищожаване на патогените.

То значи, че специфичните дефицити на имунната система, породени от генни дефекти, остаряването или от болести, нямат връзка с начина на хранене или с разходки на чист въздух. „Засега няма никаква възможност да повлияем и подсилим имунната си система точно срещу Sars-CoV-2 с витамини или други средства. Единственото ефективно и целенасочено подсилване на имунната система срещу коронавируса се осигурява от ваксината“, казва Вацл.

Имунната система не е всесилна

Защо някои с добър имунитет не развиват симптоми, а други прекарват болестта тежко - засега не е изяснено. Изследвания сочат, че роля в това отношение играе количеството вирусни аерозоли, на които човекът е бил изложен. Онзи, който е поел малко аерозоли, по всяка вероятност ще прекара заразата по-леко от друг, поел по-голяма доза.

Ясно е, че работещата имунна система е от полза. Но дори „всички хора да имаха добър имунитет, пандемията пак нямаше да ни отмине“, казва Вацл. Първо, защото имунната система е само един от важните фактори, и второ – тя не е в състояние да предпази от заразяване. Затова маските, спазването на дистанция и на правилата за лична хигиена са онова, което е най-важно, без значение колко силна е имунната ни система.