8°C   София
 

За първи път от началото на годината над 1000 нови болни в неделя

Стръмно разрастване на епидемията в последната седмица на февруари показват данните от здравните статистики.

Увеличението на новите болни на седмична база е с 3344 души, или ръстът е с 48,3%, обяви анализаторът Тихомир Безлов, който всяка седмица прави свой анализ на статистиката. Такова разрастване на епидемията от коронавирус не е отчитано в България от края на октомври и началото на ноември миналата година, когато страната бе в пика на втората вълна и бе въведен частичен локдаун със затваряне на училищата, детските градини, търговските центрове и ресторантите.

В последната седмица на февруари са установени 10 267 нови случая на болни от COVID-19 спрямо 6923 за предходните седем дни. Периодът 20-27 февруари е петата седмица с увеличение на новите случаи.

“За разлика обаче от предишните седмици, когато ръстът на новите случаи бе около 1000 повече нови диагностицирани случая спрямо предишната седмица (някаква странна линейна функция) сега са 3344”, написа Тихомир Безлов анализа си, който пуска на своята страница във фейсбук.

Отчита се голямо

увеличение

и на процента

диагностицирани

с коронавируса спрямо общия направен брой тестове. За последните седем дни положителни са 13,4% от тестваните за коронавирус, а седем дни по-рано техният дял е бил 10,5 на сто.

Ръст с 42% се отчита и при починалите от коронавирус за последната седмица. В периода 20-27 февруари жертвите са 328 спрямо 231 починали за предния седемдневен период.

“Чудеса няма, ако нараства броят на новите диагностицирани с COVID-19 и процентът позитивни тестове

просто са

необходими

3-4 седмици,

за да видим ръст

на починалите”,

прогнозира Тихомир Безлов.

В неделя пък електронната информационна система отчете нови 1079 болни от коронавирус. От началото на 2021 година това е първата неделя, в която има над 1000 нови случая на заразата. Обикновено в последния ден от седмицата се обявяват по-малко случаи, тъй като се правят и по-малко тестове.

1643 пък са излекуваните от коронавирус за последното денонощие на миналата седмица.

“Ръстът на заболеваемостта в България не се дължи толкова на охлабването или затягането на мерките, колкото на новия вариант на вируса”, коментира в неделя пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него

ситуацията

позволявала

да се опита

връщане към

нормалността

с отваряне на

заведенията

От 1 март при 50% заетост и с ограничение до 6-има клиенти на маса вече ще могат да работят ресторантите. Те обаче ще имат вечерен час до 23 ч.

От 1 април правителството планира и повторно отваряне на нощните заведения - барове и дискотеки.

“Посещението на ресторант не крие рискове, ако човек само се храни, но се притеснявам за това, което става в по-късните часове, когато падат задръжките”, коментира в неделя доц. Ангел Кунчев.PCR-фалш още от 2007 г.
02/28/2021 22:24:56

Още през 2007-ма е било известно че PCR е неподходящ метод за клинична диагностика на каквито и да са вирусни инфекции. И то именно заради огромния процент фалшиво положителни резултати. Забележете и заглавието на публикацията – точно написано като за сегашната пландемия, съшита с бели конци: https://www.nytimes.com/2007/01/22/health/22whoop.html

Пешо
02/28/2021 23:19:51

Това което не помага срещу английският вариант са маските. Всъщност само премахват стария вариант, защото го спират много по-добре от новия. Даже има теории че маските по някакъв начин подпомагат новия. Изобщо късметлии са тези със старият вариант, предпазва и от новия. Та май сега ще са наред да се заразяват по-големите ученици. След това през ваканциите ще трябва да го предадат на родителите. Дано да успее да задейства ваксината при по-старите.

Пешо
03/01/2021 01:30:14

Е не толкоз стръмно. Ако сравним броя на направените тестове днес с този от миналата седмица, увеличението е 50%. Ако има увеличаване на броя на тестовете с 50%, то си е редно да очакване и повече положителни случаи. Така че 48% бе е чй толкоз. Реалното е по-ниско.

Пешо
03/01/2021 01:35:55

И още нещо: очаквам огромен бум на случаите. След като ще издават паспорти на преминалите го, няма да има и един с антитела, който да пропусне шанса да си изкара тапия. Дай да видим дали половина София няма да се окаже болна.

дидо
03/01/2021 07:48:36

Какво очаквате от един едниличен лидер, при това с една огромна , но празна и тъпа глава ?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...