8°C   София
 

„Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина“, каза по Би Ти Ви главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той повтори, че „зелените коридори“ ще работят пълноценно, когато има достатъчно ваксини.

„Открихме тези коридори, защото се оказа, че хора, на които им се полага ваксина по фазите, не се явяват. А такива, които много искат – не могат да се ваксинират“, каза Кунчев. Коридорите дават възможност при отворени 2 флакона по 10 дози и явили се 16 души, да се ваксинират още 4.

„Ако хората са възприели, че който иска да се имунизира, ще може – не е така. Докато не се нормализират доставките на ваксини, няма как да стане“, каза Кунчев.

По думите му 3 германски провинции възприели българския модел на ваксиниране и отварят „зелени коридори“ за една от ваксините.

На въпрос дали ще има втори дози за вече ваксинираните, Кунчев бе категоричен, че ще има.

Здравният инспектор коментира също липсата на ваксини. Според Кунчев „трябва да се караме“ на производителите.

„Ако някой е поел ангажимент и е получил 2 млрд. евро, за да работи бързо и качествено – нека бъде така добър да си изпълни частта“, каза Кунчев.

Той коментира още, че е пандемията е показала на Европа, че трябва да поддържа на континента жизненоважни производства като тези на маски, защитни облекла, дезинфектанти, антибиотици и ваксини.

Ангел Кунчев коментира, че ситуацията в страната ще бъде овладяна поради две причини. Едната е, че след всяка вълна има спад на заболеваемостта. И втората – колкото повече хора се ваксинират и тези, които оздравяват, толкова по-трудно ще се случва заразяването.

Сертификат за ваксинирани и преболедували

„България ще работим за сертификат независимо, че на някой му се струва дискриминационно“, каза Кунчев.

По думите му това ще улесни вече ваксинираните е преболедувалите. Всички останали ще трябва да спазват мерките за минаване през граница – пускане на тестове на коронавирус, например.

„Такъв механизъм може да влезе в действие само когато напреднем с ваксинациите. Ако някой иска да се ваксинира, но няма достъп, тогава няма да е справедливо“, категоричен е Кунчечв.

Разпускане на мерките, 3 март и избори

„Като лекар, ако трябва да отговоря – рисково е да разпускаме мерките. Ако трябва да отговоря като човек, който вижда пълната картина – още имаме последен шанс да си позволим едно разхлабване“, каза Ангел Кунчев.

Той коментира, че досегашната практика е показала, че отворените хотели и ресторанти не са повишили случаите.

„Риск има. Ако това отваряне повлияе на заболеваемостта, ние ще бъдем принудени да го отменим“, категоричен е Кунчев.

На въпрос защо на фона на отваряне на заведенията, празненствата на 3 март са отменени, здравният инспектор коментира, че на връх Шипка са се очаквали между 3000 и 5000 души. В такава ситуация, дори на открито, рискът е голям.

За предстоящите парламентарни избори, Ангел Кунчев коментира, че ако се спазват мерките, посочени в медицинския протокол, рискът от зараза е минимален.Иван
02/28/2021 20:28:28

Ами борете се за сертификат за ваксиниран. Е затуй няма да гласувам за ГЕРБ. Ама след изборите май друг ще го прави. Дискриминационен сертификат по биологически, т.е. расов признак. Узаконяване на нарушаването на лекарската тайна и груба намеса във личния живот на всички. Сертификат, който може да убие милиони ако някоя от експерименталните ваксини има нежелателни ефекти. Ако след две години Пфайзер се окаже калпава кой ще отговаря за пострадалите лекари бе професорче? Ами ако астра зенека се окаже калпава ти ли ще плащаш пенсиите по инвалидност на полицаите? И ако някой ваксиниран турист от не знам си къде зарази някой българин кой ще плаща?

новия световен ред
02/28/2021 21:48:14

Иване, нещата не са толкова прости и никак не опират само до псевдо-избора ГЕРБ-комунисти. Нещата са дебели, световни, повсеместни. Във всяка страна, независимо от моментните избори на съответните народи, властите прокарват новото нормално като прелюдия към новия световен ред. Тепърва предстоят диктатури, нарушаване на права и личен живот. Цялата "пандемия", "мерки" и т. нар. "доброволни" ваксини крещят за това което скоро ни предстои. Изпитанито ще е тежко, а заблудите - повсеместни. Особено много ще пострадат тези които още живеят и мислят като във времената преди пландемията, и съответно се надяват, че всичко това ще си мине някак си от само себе си, без масова намеса на народите във всяка страна.

Леле майко
02/28/2021 23:54:04

Вие двамата живеете в някакъв много интересен филм.

поклонник на НОЩ
03/01/2021 09:58:05

Леле майко, бягай при Кунчев и НОЩ, да те бодат, и да попиваш всяка тяхна мъдрост. И да не си забравяш маските и мерките - стриктно, и навсякъде

Пешо
03/01/2021 11:54:59

Та до леле майко: анализиран болнични листове. В друга страна. Един час след анализа на болничните листове от март април си купих билет за София. 80% от смъртните случаи нямаха нужда от вирус. Бяха свръхдози на токсични медикаменти. Всички по препоръка на супер специалисти от Китай и Франция. Дори и маските, които ясно че само утежняват ситуацията при дифузно заразяване. Е както гледам и в България направиха същото сега. Няма защо да ми обясняваш какво е лекарска грешка или грешка в лекарски протокол. И как след това се получават жълтите стотинки от обезщетението. Ваксината на Пфайзер явно им методологическа грешка при мерене на ефективността ?. Всеки си затваря очите защото всичко това е политика и от вируса вече остана само използването му за политически дивиденти. Точно света, в който вкарват хората фанатиците доктори, които си мислят че спасявайки един пациент могат да спасят света по същия начин, е суррелистична.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...