Държавата полага усилия всичко заявено да бъде максимално бързо доставено. Днес бяха доставени 52 800 дози на оксфордската ваксина и разпределени към всичките 28 РЗИ. 52% от тях се доставят на личните лекари, каза по Нова тв директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Няма хаос във ваксинацията. "Зелените коридори" показаха на скептиците, че на ден може да се ваксинират по 20-30 хиляди души, добави той. Според него до 3 месеца е възможно ЕС да позволи руската ваксина "Спутник V" за европейския пазар.

Изключително активно се работи за одобрение на руската ваксина. Ако научните консултации приключат в близките седмици, ще са необходими 2-3 месеца. Същите са условията и за китайската ваксина, обясни той.

За временното спиране на "зелените коридори" Кирилов каза, че това е било най-разумното решение, тъй като част от производители забавят или намаляват доставките на ваксините.

Флаконите са многодозови и трябва да се използват много рационално. Това, което видяхме, като неприятен опит, е, че част от желаещите да се ваксинират, не идват в обявените часове. Това създава изключително затруднение. За да не изхвърляме ваксини, е по-добре да са в зелените коридори, допълни Кирилов.

За възрастните хора той обясни, че освен при личните лекари те могат да използват големите пунктове в болниците, както и "зелените коридори" за ваксинация.