Нов вариант на коронавируса се появи в Ню Йорк и експерти реагираха със смес от предпазливост и тревога, съобщи Асошиейтед прес.

Разновидността се появи Ню Йорк в края на ноември и се пренесе в съседните щати, обяви екип от Калифорнийския технологичен институт, един от двата, огласили изследванията си за нея тази седмица.

Засега е неясно колко проблемен е този вариант. Вирусите постоянно мутират - правят грешки в генетичния си код при разнасянето и при копирането си.

"Повечето не будят тревога", казва Франсоа Балу, шеф на института по генетика в Юнивърсити Колидж Лондон. Но е полезно да ги откриваме, да ги маркираме и да насочваме вниманието към тях, допълва той.

Причината е, че някои генетични изменения са тревожни, особено ако помагат на вируса да се предава по-лесно, да е по-смъртоносен или да ограничава ефикасността на ваксините. Учените използват секвениране на генома на вируса и други изследвания, за да видят дали има проблем.

Здравните власти в Ню Йорк и кметът Бил де Блазио опитаха да успокоят тревогите за новия вариант. Според тях изследванията са в начален етап и все още се знае малко.

"Някои варианти са само това - те са варианти", каза д-р Джей Варма, старши здравен съветник на кмета.

Двата екипа - от Калифорния и от Колумбийския университет в Ню Йорк, публикуваха доклади тази седмица за новия вариант. И двете изследвания не са преминали независима оценка.

Калифорнийският екип отбелязва, че новият вариант е открит в близо четвърт от 1200 генома, секвенирани този месец. Вариантът се е появил в Ню Джърси и Кънектикът и в изолирани случаи другаде в страната, каза съавторът на доклада Антъни Уест.

В четвъртък Колумбийският екип огласи изследване върху 1100 проби на вируса от болни, лекувани в медицинския център на университета през ноември. През втората седмица на февруари новият вариант е наличен в 12% от пробите. Учените са установили и че болните с мутиралия вирус са предимно по-възрастни хора.

И двата екипа отбелязват, че новият вариант би могъл да отслаби ефективността на ваксините.

"Ясно е, че това е нещо, което трябва да следим", казва Балу.

Вариант на вируса в Калифорния също привлича внимание. Той е открит в 40-50% от проби, изследвани в Лос Анджелис. Засега обаче няма сериозно научно изследване, което да определи какъв ефект биха имали мутациите на тази разновидност.

"Нови варианти ще се появяват. Важното е да предотвратяваме разпространението им, когато се появят", каза в четвъртък пред Ен Би Си главният експерт по заразни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи.