Излизат все повече данни, че първата доза ваксина е много важна и тя създава много висока степен на защита. Втората доза подсилва първата с 10-15%. Така че колкото повече хора получат първа доза, толкова повече могат да заживеят нормално, каза националният консултант по заразни болести проф. Мира Кожухарова в сутрешния блок на Нова тв.

Тя обясни и дали е опасно, ако втората доза се постави по-късно.

"Въпросът за датата е административен. Човек трябва да знае дали тя се определя според това, което е писал производителят. За ваксината на "Астра Зенека" се казва, че втората доза се слага 4-12 седмици след първата. Така че ако някой фиксира дата 24 март, това е ориентировъчно минималният срок. Обикновено нищо не става, ако мине повече време. Колкото по-късно се направи втората доза, толкова по-висок е имунният отговор", каза проф. Кожухарова. Тя потвърди, че все пак е възможно в този период човек да се зарази "Малък е шансът, но го има."

Хората не бива да се плашат, че се пропуснали точната дата. Първата доза е нещо, което е за цял живот", каза проф. Кожухарова.