15°C   София
 

Отпишете за кратко шоколада и яйцата 

Секс може, дори и партньорите да са с различни марки на дозите 

Изключете алкохола от менюто си преди и след ваксинирането, съветват медицински експерти.

След поставянето на ваксината на "Астра Зенека" е необходимо 24 часа да не се употребява алкохол, да се избягват тежки физически упражнения, защото тогава може да се усили отокът и зачервяването в областта на ваксинацията, съветва проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов".

До втората доза ваксинираните да намалят употребата на алкохол, допълва Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. А в деня на поставянето на инжекцията да се избягва напълно консумацията не само на спиртни напитки, но и на шоколад и яйца.

Алкохолът трябва да се спре и по време на боледуване. "Не можете да ядете много осолена риба, мариновани краставици и туршии. Вместо това трябва да пиете повече вода. Също така - и това е най-важното - е необходимо да се ограничи употребата на алкохол, тъй като той допринася за дехидратация на тялото. Солените храни не помагат на кръвта ви да бъде по-рядка. Те помагат тя да стане по-плътна, по-наситена. Солта изтегля течния компонент в тъканта и в самите кръвоносни съдове. Косвено това може да повлияе утежняващо, ако човек се лекува след усложнения при заразяване с COVID-19", обяснява терапевтът Филип Кузменко.

Световни медицински експерти изтъкват, че алкохолът може не само да отслаби действието на ваксината, но и да предизвика алергични реакции.

Противопоказанията за имунизация срещу COVID-19 са изрично посочени в кратките характеристики на продуктите. Най-често това са ограничения, свързани с възрастта и свръхчувстителност към някоя от съставките на ваксините.

Със сигурност не може да бъде инжектиран всеки с тежка алергия към компонент на ваксината (т.е. такъв, който причинява анафилаксия или изисква медицинска намеса), както и тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите - под 18 години. Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19, могат да се ваксинират, след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми.

Най-често съобщаваните нежелани реакции при "Модерна" са болка на мястото на инжектиране (92%), умора (70%), главоболие (64,7%) и други. Нежеланите реакции обикновено са леки или умерени по интензитет и отшумяват за няколко дни след ваксинацията. По-ниска е честотата им при хора с по-голяма възраст. При "Астра Зенека" това са чувствителност на мястото на инжектиране (63,7%), болка на мястото на инжектиране (54,2%) и главоболие (52,6%). А при "Пфайзер/Бионтех" един на 10 души получава болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, болка в мускулите и повишена температура.

Препоръчва се внимателно наблюдение в продължение на най-малко 15 минути след ваксинацията.

"Може да се прави секс след ваксиниране, дори и ако партньорите са с различни ваксини. Имунната система действа независимо от тези активности", отговори главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на запитване на любопитни граждани. Той обясни и че боядисването на косата няма отношение към ваксинацията, но в миналото са спирали партиди от боя за коса, предизвикващи много тежки алергични реакции.

Хората трябва да се ваксинират срещу COVID-19 с интервал поне от 14 дни от поставянето на друга ваксина срещу друго заболяване. Тази препоръка се основава на факта, че в момента няма данни за това дали ваксините срещу коронавируса ще повлияят или ще бъдат повлияни от други ваксини. Проучвания за определяне дали ваксините срещу COVID-19 могат да се прилагат едновременно с противогрипна ваксина или ваксината срещу херпес зостер ще бъдат завършени; този тип изследвания се наричат "проучвания за едновременна употреба".уолъс
02/23/2021 10:11:35

За здравия разум и пропагандата, Биг Фарма и лъжите, ваксините и още, д-р Мерил Нас (безкомпромисно честеен учен): https://www.globalresearch.ca/we-have-been-hoaxed/5737977

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...