26°C   София
 

След 40-45-годишна възраст при мъжете се наблюдават хормонални промени по подобие на менопаузата при жената. Те се определят като „андропауза“ и се характеризират с намаляването на мъжкия полов хормон тестостерон. Състоянието прогресира, проявленията са оплешивяване, натрупване на мазнини в коремната област, отслабване на мускулатурата, сърдечно-съдови патологии, повишен риск от развитие на остеопороза (прогресиращо метаболитно заболяване на скелета) поради намаляване на костната маса, снижени нива на енергия, подтиснато самочувствие.

Другата голяма група симптоми на андропаузата са свързани с доброкачествено увеличение на простатната жлеза и разнообразни проблеми при уриниране. Доброкачествено увеличената простатна жлеза е състояние, за което вече се говори много в публичното пространство и повечето пациенти са наясно с диагнозата си. За съжаление те я пренебрегват и често развиват усложнения или увреждат други органи. Небрежното отношение към мъжкото здраве и характера на ДПХ може да доведе до камъни в пикочния мехур, увреждане функциите на пикочния мехур, чести уринарни инфекции, увреда на бъбреците.

Специалистите препоръчват мъжа над 50 години да следи здравословното си състояние с тези три основни стъпки:

1. Лабораторен анализ на основните кръвни показатели като ПКК, холестерол, триглицериди, чернодробни изследвания и кръвна захар

2. Ежегоден преглед при специалист-уролог и изследване на нивата на PSA туморен маркер

3. Електрокардиограма

Дори да се чувстват в перфектна физическа форма, представителите на силния пол на средна и над средна възраст, не бива да пропускат тези три важни точки за профилактика.

От столичната Хил клиник са на разположение за първите два пункта, лабораторни кръвни изследвания в болничната им лаборатория и консултация с опитен специалист - уролог.

Златната възраст над 50 е периодът в живота на мъжа, в който той трябва да си избере личен уролог и задържително да го посещава всяка година. Прегледите при уролог не са най-приятното нещо, но са силно препоръчителни за мъжете в андропауза. По време на консултацията и изследванията, които я придружават, лекарят установява състоянието на простатната жлеза и може да назначи адекватна терапия. Не се притеснявайте да му зададете въпросите, които ви вълнуват, много различни симптоми могат да бъдат причинени от хормонален дисбаланс по време на андропаузата.

Екипът на Хил клиник отчита, че мъжете са в капана на няколко заблуди относно доброкачествено уголемената простата. На първо място това е убеждението, че медикаменти или билки могат да спрат разрастването на тъканта на простатата. За съжаление това не е така. Въпреки твърденията на производителите на различни хранителни добавки и лекарства, няма никакво научно доказателство, че някоя съставка действа ефективно и намалява простатата. Засега единственият начин това да стане е чрез операция, а в Хил клиник практикуват лазерна, безкръвна и безопасна хирургия. Мнохо хора погрешно считат, че операцията на простатата ще сложи край на сексуалния им живот. Това е невярно особено що се отнася до лазерната хирургия, при която се запазват напълно ерекцията на мъжа, а много пациенти с радост забелязват, че либидото им се е повишило след операцията. Друг мит, който намира почва у нас е убеждението, че уголемената простата означава рак. Всъщност това са две напълно различни заболявания. Растежът на простатната тъкан не означава онкологичен процес. Случва се, по време на профилактичен преглед на простатата, да бъде случайно открит рак, но това е и целта на прегледите - да откриват рано карциномите. Дори да се открие някаква патология на простатната жлеза, това не бива да ви плаши. Ранно диагностицираната хипертрофия на простатата или дори рака на простатата в първите стадии са лесно лечими без последствия за общото здравословно състояние, уверяват от Хил клиник.

За да запазите час при своя личен уролог в Хил клиник: 02 439 3131Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...