Ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" губи съвсем малка част от ефективността си срещу променен коронавирус с трите ключови мутации от варианта, открит в Република Южна Африка, установи лабораторно изследване, проведено от американската компания и цитирано от Ройтерс.

Проучването на "Пфайзер" и на учени от медицинския факултет на университета на Тексас, което още не е преминало независима оценка, показва по-малко от двойно намаление в нивата на титрите на антитела. Това показва, че ваксината вероятно би била ефективна при неутрализиране на т.нар. E484K и N501Y мутации, открити при южноафриканския вариант.

Изследването е извършено с кръв от хора, имунизирани с ваксината. Резултатите са ограничени, защото не са тествани всички мутации, открити при новия южноафрикански вариант на коронавируса, предаде БТА.

Макар тези данни да не сочат нужда от разработване на нова ваксина, "Пфайзер" и "Бионтех" са готови да реагират, ако се окаже, че вариант на SARS-CoV-2 преодолява имунитета на ваксината, обявиха от компаниите.

Учените в момента създават в изкуствена среда вирус с пълния набор от мутации и очакват резултати от експеримента след около две седмици, каза авторът на изследването и преподавател в медицинския факултет на университета в Тексас проф.Пей Йон Ши.

Резултатите са по-окуражаващи от тези от друго проучване на специалисти от Колумбийския университет, което показа, че антителата от ваксината са доста по-слабо ефективни срещу южноафриканския вариант. В това изследване обаче е използван друг метод - с псевдовируси, а не с реалния коронавирус.

Изследването е показало още по-добри резултати срещу мутации на британския вариант на вируса и предстои нов тест с пълния набор от мутации на варианта, каза проф.Ши.