Ръководителят на “Астра Зенека” защити темповете, с които компанията разпространява своята ваксина срещу коронавируса, на фона на напрежението с държавите-членки на ЕС, заради забавяне на доставките.

“Екипът работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да отстрани много проблеми с производството на ваксината”, каза главният изпълнителен директор Паскал Сорио в интервю за италианския вестник “Република", цитирано от Би Би Си. Той добави, че производството “всъщност изостава с два месеца от това, което искахме да бъде”. Сорио подчерта още, че късното решение на ЕС да подпише договори с “Астра Зенека” е ограничило времето за разрешаване на проблеми с доставките. Такива има в два завода - в Холандия и Белгия.

Фабриката на компанията в Северен Уелс бе евакуирана в сряда след получаване на подозрителен пакет. На място бяха извикани сапьори. Според местни медии е извършен контролиран взрив точно до сградите, в които се произвеждат и съхраняват дози от ваксината.

“Договорът с Великобритания беше подписан първи и Лондон, разбира се, каза “Доставяте първо на нас” и това е справедливо”, каза Сорио и добави: “Три месеца по-късно, когато ЕС поиска да получи доставки едновременно с Великобритания, “Астра Зенека” не успя да поеме такъв ангажимент”.

“Нашият договор с ЕС не е договорна ангажираност. Това е най-доброто усилие. По принцип казахме, че ще се опитаме да направим всичко възможно, но не можем да гарантираме, че ще успеем”, каза Сорио.

Препаратът на “Астра Зенека" вече се използва във Великобритания, но все още не е одобрен от ЕС, въпреки че се очаква Европейската агенция по лекарствата да даде зелена светлина в края на този месец. ЕС е поръчал 300 млн. дози от ваксината с възможност за допълнителни 100 млн. В изявление от сряда фармацевтичната компания обяви, че ще достави “десетки милиони дози” през февруари и март, след като ваксината бъде одобрена за употреба в ЕС. “Бих ли искал да се справим по-добре? Разбира се. Но знаете, че ако през февруари доставим това, което планираме, обемът не е малък. Планираме да доставим милиони дози в Европа”, подчерта Сорио.

Компанията е изградила повече от дузина регионални вериги за доставки, за да произведе ваксината, като си сътрудничи с над 20 партньора в повече от 15 страни.

“Тъй като всяка верига на доставки е създадена, за да отговори на нуждите на конкретно споразумение, ваксината, произведена от която и да е верига за доставки, е предназначена за съответните държави или региони и използва местно производство, където е възможно”, уточниха от компанията.

“Астра Зенека” работи и върху нова ваксина, насочена към южноафриканския вариант на коронавируса, тъй като според предупрежденията на учени този щам може да навреди на ефективността на сегашните ваксини. Разработката отново е в партньорство с Оксфордския университет.

Междувременно САЩ съобщиха, че ще поръчат допълнителни 200 млн. дози от ваксините на “Пфайзер” и “Модерна”, за да има достатъчно дози за всички американци до края на лятото.