Засега няма грипни вируси, засечени в нашата лаборатория, което е необичайно за този сезон, вероятно се дължи на мерките, каза пред БиТиВи проф. Нели Корсун, директор на националната референтна лаборатория по заразни и паразитни заболявания.

"Английският щам на COVID е с 50 до 70 процента по-заразен, а миналата седмица Борис Джонсън изнесе данни, че еи по-смъртоносен. Но някои експерти във Великобритания смятат, че не толкова новият генетичен вариант, а натовареността на болниците, които не могат да обърнат внимание на всеки пациент, е причината за високата смъртност", каза доц Корсун.

Рискът да се заразят от английския вариант хората, които вече са преболедували, не е висок. Но може да се заразим от вируса, който идва от Южна Африка или Бразилия, обаче тези вируси са редки в Европа. Ваксините едва ли ще действат при африканския вирус, но може бързо да се направят нови ваксини, каза доц. Корсун.

Колко често трябва да си слагаме ваксина, е въпрос, на който никой не може да отговори на този етап, смята тя. Би трябвало и у нас да се наложат маските с по-висока степен на защита, каза доц. Корсун.