16°C   София
 

Утре стартира масово тестване на учителите. Мащабното изследване с бързи антигенни тестове ще се извършва на етапи, като тестването е безплатно и доброволно.

По-малко от половината от учителите и непедагогическият персонал в училищата обаче са пожелали да дадат проби за наличие на вируса.

Тестването на учителите цели да се открие скритата заболеваемост в системата, а след това и да се приложат мерки за справяне с нея. От Министерството на образованието изчислиха за bTV, че между 40 и 50% от работещите в училищата искат да се изследват. В градове като Русе и Ловеч процентите са едва 30, а най-много желаещи има в Силистра – 82%.

Няма консенсус сред учителите за имунизацията срещу COVID-19. Преобладават тези, които са скептични към ваксините. Моментната статистика показва, че около 23% от преподавателите искат се ваксинират. Във висшето образование желаещите са малко повече – 28%.

Както ваксинирането, така и темата за тестването раздели учителите и непедагогическия персонал в мненията им.

„С радост посрещам това тестване. Работата ми като психолог предполага контакт с деца с аутизъм и не може да бъде постигната необходимата дистанция от метър и половина“, каза училищният психолог.

От 25 януари стартира масово тестване за COVID-19 сред учителите
Ресурсният учител Елена Иванова обаче отказва да се тества, а причината – има синузит. „Смятам, че всякаква манипулация би влошила състоянието ми. И защото не съм сигурна в истинския резултат от тестовете“, каза още преподавателят.

В столичното 37 СУ „Райна Княгиня“ скринингово изследване са пожелали всички учители от начален етап, които вече седмици преподават присъствено. В училището ще дойдат мобилни екипи от близкото ДКЦ, за да взема проби.

Всеки учител, който не е успял да се тества в своето училище, има възможност да го направи като дойде в лечебното заведение, което извършва манипулациите.

В София в скрининга ще се включат и медицинският персонал в училищата, както и медици от СРЗИ.

„Най-важно е да имаме едно спокойствие у колегите, с ясното разбиране, че ако всичко е наред, трябва да продължат да спазват тези мерки“, каза Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката.

Списъците с желаещи не са окончателни.

При положителна проба се карантинира целият клас. Следващ в процеса на тестване е персоналът в детските градини.жълтите звезди, най-напред за учителите
01/24/2021 23:33:28

Тестове, ваксини, антитела, ковид-паспорти, жълти звезди. Това ние приготвено от "благодетелите"... А си мълчим и блеем кротко. Че даже някои и одобряваме...

уолъс
01/24/2021 23:59:32

Учители, отхвърляйте всичко свързано с "новото нормално", иначе ще трябва да го живеете, ако това е изобщо е живот

Престанете с идиотщините
01/25/2021 05:12:47

Най-голямата грешка в спирането на един корона вирус, който в края на краищата се превръща в настинка, ако се махнат маски и предпазни средства, дори и карантини, е да се намират и елиминират леки и безсимптомни случаи. Защото това спира превръщането на вируса в лек вирус, който разпространявайки се, като настинка спира варианта, който предизвиква пневмония. Не сме в началото на епидемията че да може да намерим и елиминираме всички болни. Най-добре е да се научим да жиивеем с вируса и колкото по-лек и невинен вариант на вируса изберем, толкоз по-добре.

Иван
01/25/2021 12:16:50

Интерно дали ще проследят колко от тези позитивни са се превърнали в болни. Защото ако не се превърнат в болни са си хора, поставени под домашен арест без причина. Спокойно могат да проследяват кои от тях са без симптоми и кои са в инкубационен период по да речем температурата или кръвната картина и да оставят здравите хора и тези, които няма да имат повече от хрема на мира.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...