Двама министри в Шри Ланка са с ковид въпреки профилактиката с магическа отвара.

Министърът на здравеопазването Павитра Ваниарачи, която е привърженика на магиите, препоръчваше вълшебна отвара за намаляване на заразените с новия коронавирус. Тя получи положителен резултат от антигенен тест и ще се изолира, съобщиха АФП и АП.

Под карантина са и всички, които са били в пряк контакт с нея.

Павитра Ваниарачи препоръчваше на всеослушание смес от мед, кориандър и мускатово орехче, приготвяна от магьосник, която имунизирала срещу новия коронавирус. През ноември тя изля "светена вода" в река, защото самопрокламирал се "жив бог" й казал, че това ще сложи край на пандемията.

Друг министър, който също пиел отварата, популяризирана от г-жа Ваниарачи, също се разболя в началото на седмицата.

Лекарите в Шри Ланка обявиха, че претенциите за чудодейността на отварата нямат никакво научно основание.

Милиони хора обаче се струпаха в едно село въпреки ограниченията за събиране, за да се снабдят с еликсира, предлаган от дърводелеца Дамика Бандара. Държавните медии му направиха реклама, като обявиха, че той е свят човек и е получил рецептата от богинята на смъртта и разрушението Кали. Правителството обаче се дистанцира от тези препоръки. Отварата е одобрена като хранителна добавка от официалната организация на местните лечители.

Шри Ланка одобри използването на ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет в спешен режим в петък.

Официалният брой на случаите на ковид в Шри Ланка е 52 964, като 278 са починали. Островната държава е с 21 милиона жители.