15°C   София
 

Фармацевтичната компания "АстраЗенека" е информирала ЕС, че ще съкрати доставките си на ваксината си срещу коронавируса за блока с 60 процента на 31 милиона дози през първото тримесечие на годината заради производствени проблеми, предадоха световните агенции, съобщи БТА.

Новината е още един удар по кампанията на ЕС за ваксиниране, след като "Пфайзер/Бионтех" забавиха доставките на тяхната ваксина през седмицата.

Очакваше се, че "АстраЗенека" ще достави около 80 милиона дози в 27-те страни членки до края на март. Компанията планира начало на доставките в ЕС на 15 февруари. Европейската агенция по лекарствата обяви, че може да вземе решение за ваксината на "АстраЗенека" на 29 януари.

Говорител на компанията заяви, че няма да има закъснение в планираното начало на изпращането на ваксината, ако се получи одобрение от ЕС, но първоначалните количества ще бъдат по-малки заради намаляване на продукция в производствен обект от веригата за европейски доставки.

"Ще доставим десетки милиони дози през февруари и март на ЕС и ще продължим да увеличаваме производствените обеми", добави говорителката, без да споменава конкретни количества.

"Представители на "АстраЗенека" обявиха закъснения в доставката на ваксини спрямо предвижданията за първото тримесечие на годината", написа в Туитър европейската комисарка по здравеопазване Стела Кириакидис.

"ЕК и страните членки изразяват дълбокото си недоволство по този въпрос. Настоявахме за точен график на доставките на базата, на който страните членки да планират ваксинационните си програми, при условие че бъде разрешено пускането на пазара на ваксината", допълни тя.

Предимството на ваксината на "АстраЗенека/Оксфорд" е това, че е по-евтина за произвеждане в сравнение с конкурентите си. Тя е по-лесна за складиране и транспортиране. Ваксината е с вирусен вектор, която взима за основа друг вирус (аденовирус на шимпанзе), трансформиран и адаптиран, за да се бори с Ковид-19.

ЕС има сделка за закупуването на най-малко 300 милиона дози от "АстраЗенека" с опция за допълнителни 100 милиона дози. Компанията се е ангажирала да достави над 3 милиарда дози по света.долу ваксините
01/23/2021 09:02:45

Аз изразявам дълбокото си доволство, че това се е случило. Сигурно не са го искали от Биг Фарма, но е станало. Дано им гръмнат заводите

уолъс
01/23/2021 21:17:22

Работата е там, че производството на (педиатрични) ваксини дава отклонения (нерядко сериозни) в качеството, различните партиди се различават и това е лабораторно доказано... Който се интересува от темата да отиде на сайта на италианската асоцияция "Корвелва" и да почете, интересно е: https://www.corvelva.it/en/component/tags/tag/vaccinegate.html Поради световното внимание към ваксините за К19, производителите внимават повече и им се налага да бракуват сериозна част от недотам качествената продукция... Препоръчвам (за обща култура) и следната документалка https://off-guardian.org/2021/01/21/watch-the-new-normal/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...