Последните проучвания показват, че 10-12% от хората страдат от хиперхидроза – състояние на свръхизпотяване, което сериозно влошава качеството им на живот. Д-р Юлиан Йорданов отговаря на нашите въпроси, свързани с това неприятно състояние и начините му за лечение.

Д-р Юлиан Йорданов е хирург с дългогодишен стаж, който дълги години е бил заместник-председател на Българския лекарски съюз, в момента главен лекар в Clinica Liberty – първият и единствен център за борба с хиперхидрозата в България.

- Д-р Йорданов, какво представлява хиперхидрозата и болестно състояние ли е тя?

- Прекомерното изпотяване или казано на медицински език – хиперхидрозата, е състoяние на повишено отделяне на пот. Нормалното потене е физиологичен процес, регулиращ телесната температура, която трябва да е в рамките на 36,5 – 37 °C. Когато температурата е по-ниска, започват мускулни съкращения и треперене, за да се произведе повече топлина и да можем да се вместим в тези физиологични граници. Обратното, когато се надхвърли тази температурна граница при дадено физиологично състояние започва потене, тъй като с отделянето на потта се понижава телесната температура.

При някои хора обаче се наблюдава свръхизпотяване, което е патологично състояние, т.е. това не е изискване на самия организъм за терморегулация, а поради различни причини (наследствени, неврогенни и др.) се получава прекомерно отделяне на пот. Последните проучвания показват, че около 10% от хората страдат от хиперхидроза, което не е никак малко. Другият проблем е, че много от тези хора гледат сами да се справят с това състояние – непрекъсната смяна на тениски и ризи, употреба на антиперспиранти и т.н. Това води до допълнително притеснение и нарушава качеството им на живот.

- В кои зони се проявява свръхизпотяване най-често?

- Най-често засегнатите зони са подмишниците, дланите и стъпалата, поради наличието на висока концентрация на потни жлези, причиняващи огромни мокри петна върху дрехите, лепкав слой върху ръцете и неприятна миризма и влага в зоната на ходилата.

Истината е, че всеки човек се изпотява, тъй като, както вече споменахме, изпотяването има важна функция за организма – терморегулацията. За някои хора обаче, проблемът може да бъде толкова тежък, че да предизвика сериозни социални, емоционални и професионални смущения.

- Как се диагностицира хиперхидрозата?

- За да разберете, че страдате от така наречената „първична хиперхидроза“, е необходимо състоянието на прекомерно изпотяване да продължава повече от шест месеца, без да има някаква закономерна причина. Важно е да знаете, че изпотяването може да бъде причинено и от други състояния като менопауза, туберкулоза, рак, бактериална инфекция, наследствен фактор, хормонални и неврологични състояния, треска и употребата на някои лекарства. Хиперхидрозата в тези случаи се нарича вторична.

За да се установи причината за свърхизпотяването, важно е да бъде направена консултация със специалист, който е запознат с различните причини за това състояние и да се направи план за лечението.

- Какви са съвременните методи за лечение на хиперхидроза?

- Днес има различни методи за повлияване на хиперхидрозата . Някои пациенти прибягват до инжектиране на ботулинов токсин в зоните на тялото със свръх изпотяване. Ботулиновият токсин действа локално върху симпатикусовата нервна система, която е отговорна за импулсите към потните жлези. Токсинът прекъсваинервациятаи те спират да отделят пот. Това обаче е временно решение, тъй като в рамките на 6-9 месеца, даже и по-малко, ефектът на ботулиновия токсин се изчерпва.

Друг метод за лечение на аксиларната хиперхидроза (изпотяване в зоната на подмишниците) е извършването на т.нар. торакална симпатектомия – оперативен метод, при който се прекъсват симпатиковите ганглии, отговорни за стимулирането на потните жлези. Това обаче е инвазивна хирургична процедура, която освен всичко предизвиква компенсаторно изпотяване в други зони.

Една от най-новите и надеждни технологии е американската miraDry. Тя предлага трайно решение на проблема с повишеното отделяне на пот. На нея сме заложили в Clinica Liberty.

С иновативния апарат miraDry правим деструкция на 70-90 % от потните жлези в областта на подмишниците. Този апарат е специализиран за третиране единствено на зоната на подмишниците. Извършвайки деструкция на потните жлези, свръхизпотяването се редуцира и пациентът започва да води нормален живот. Едно от най-големите предимства на miraDry е, че се извършват една или две процедури, а ефектът е дълготраен. Друго преимущество на тази технология е, че не води до компенсаторно изпотяване, защото човек има около 2-3 милиона потни жлези, от които само около 100-200 хиляди са локализирани в подмишниците. Така че тяхното премахване не води до свръхизпотяванев други зони, а тялото продължава да се охлажда, благодарение на останалите потни жлези.

Когато говорим за лечение на прекомерно изпотяване в областта на дланите и стъпалата, трябва да отбележим факта, че засега няма създаден апарат за трайно лечение на този проблем. Най-ефикасна е утвърдената технология йонофореза, на чийто принцип работи най-съвременния апарат на германската компания HIDREX, който ние предлагаме в клиниката. С него пациентите имат възможността да провеждат процедурите в дома си. Това е голямо удобство, тъй като лечението не предлага трайно решение. След първата фаза на лечение, която осигурява намаляване на изпотяването до 100 %, е необходимо да се провеждат поддържащи процедури до 3 пъти седмично.

- Как протича процедурата с miraDry?

- Процедурата трае час – час и половина в зависимост от големината на третираната зона. Предварително се прави тест, за да се определят точно зоните, в които се отделя най-много пот. С помощта на специален шаблон се очертават тези зони и след това се третират с апарата miraDry. Използваме локална анестезия и затова по време на процедурата пациентът не усеща болка. Потните жлези са разположени на 1-1,2 мм под външния слой на кожата, като на тази дълбочина се намират и жлезите, които отделят миризма. При процедурата се третират и част от тези жлези, така че неприятната миризма изчезва, което е още едно предимство. Има и трети положителен ефект – намаляване на окосмяването в областта на подмишниците.

- Колко процедури са необходими?

- miraDry е уникален американски апарат с патентована технология, одобрена от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) на САЩ и е единствен в България. По принцип производителите препоръчват две процедури, но опитът показва, че малък процент от нашите пациенти се нуждаят от втора процедура. Веднага след първата процедурапациентите получават необходимия ефект.