Обсъждаме за какво да служат удостоверенията, издавани на ваксинираните срещу ковид, но не става дума за "паспорти", това определение не сме използвали и то изкривява разговора. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас на пресконференция.

Той добави, че е редно удостоверенията да се признават между държавите от ЕС, а и по света. По неговите думи е рано да се каже дали подобни документи може да послужат при пътуванията на ваксинираните, предаде БТА. 

Схинас добави, че не може да се каже дали удостоверенията за поставянето на китайски и руски ваксини ще бъдат признавани в ЕС. Той поясни, че такива ваксини нямат одобрение от европейската агенция по лекарствата.

Удостоверенията служат, за да има яснота кой с какво е имунизиран и помагат да се следи за нежелани въздействия от ваксините, уточни еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. Рано е да се каже дали удостоверенията може да бъдат използвани за нещо друго, добави тя.

Очаква се в четвъртък Европейският съвет да обсъди предложението на Гърция удостоверенията да служат за улеснено пресичане на границите. Предвижда се държавните и правителствените ръководители от ЕС да обменят мнения за общите противоепидемични мерки и необходимостта от ускоряване на ваксинацията.