Само тази доставка на ваксини на "Пфайзер" е съкратена наполовина. Оттук нататък влизаме в график. И към момента някои области приключиха с първа фаза на ваксиниране. Още от тази седмица в Пловдив, Бургас могат да започнат с втора фаза в някои от домовете за възрастни хора, както и с първите училища, където

имаме списъци с желаещи. Това ще стане може би след 7-10 дни и в София. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг след пристигането на доставка на ваксина срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Дозите са 18 720, които са наполовина от предварително обявените.

От думите му стана ясно, че през пролетта вероятно вече ще могат да почнат ваксинациите срещу COVID-19 на всички желаещи.

Следващата седмица се очакват около 4000 дози от ваксината на "Модерна". Началото на февруари се очаква да пристигнат още 35 000 от "Пфайзер", а след това средата на месеца ще има и втора доставка от същата компания. Тогава вероятно ще се компенсират и количествата, които трябваше да пристигнат днес, каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

По думите му досега са били съобщени 19 нежелани лекарствени реакции, които са описани в кратката характеристика на продукта, но те са очаквани.

Днешната доставка на ваксини ще се използва паралелно за желаещи и в двете фази, като втора фаза ще започне само в области, в които е приключила първата, каза още Кунчев.

Има достатъчно ваксини за реимунизация на получилите първата доза от ваксината, увери той.

Списъците при личните лекари за желаещите да се ваксинират трябва да се правят не по-рано от две-три седмици преди самата имунизация, посъветва Кунчев.

Близо 2 хиляди ваксини ще са необходими за работещите в подвижните секции за гласуането на предстоящите избори, каза още Кунчев. По думите му за предизборната кампания важат правилата, описани в заповедите на министъра на здравеопазванто - спазване на дистанция, носене на маски и дезинфекция.