1. Китай разполага със зрели технологии и достатъчен производствен капацитет за изследване и разработка на ваксина срещу новия коронавирус, пише Радио Китай.

Китай е първата страна в света, която започва изследването и разработката на ваксина срещу новия коронавирус. На 31 декември първата ваксина получи условно разрешение за употреба в страната. Производствената линия на китайската компания Sinopharm произвежда повече от 300 ваксини в минута и ще достави близо 1 милиард дози през 2021 година.

2. Китайските ваксини са безопасни и надеждни. На 31 декември 2020 г. новата инактивирана коронавирусна ваксина на Sinopharm беше одобрена условно и страната инициира ваксинация на ключови групи от населението в цялата страна. Процентът на нежеланите реакции след ваксинацията е много нисък, по-малко от 0,1% от случаите с лека температура и честотата на по-сериозни нежелани реакции, като алергични реакции, е около два на милион.

3. Китайските ваксини са международен обществен продукт

Китай винаги се е придържал към концепцията за общност на споделено здравеопазване. Китайският председател Си Дзинпин многократно е обещавал, че китайските ваксини ще бъдат глобален обществен продукт за помощ и подкрепа на останалите развиващи се страни, с цел те да бъдат достъпни за всички народи.

4. Китайските ваксини са широко признати в света

До края на 2020 г. Китай си сътрудничи с 16 държави в клинични изпитвания фаза III на ваксини срещу новия кононавирус. Сред тях Обединените арабски емирства и Бахрейн одобриха регистрацията и пускането на пазара на инактивирани ваксини на Sinopharm в съответствие с техническите стандарти на Световната здравна организация.