Заради глобалния ръст на заразените с COVID-19 вирусът ще мутира повече и ще се появят свръхщамове, предупредиха учени във в. “Дейли мейл”. Напоследък зазазените по света са средно 230 000 на ден. Това дава повече възможности на вируса да се променя, за да пробие имунната система на инфектираните повече от веднъж, посочват те.

Само вчера американски учени са докладвали за 3 свръхщама в САЩ. Явно е, че ще се сблъскаме с много повече мутации, които ще се появят в различни части на света. Засега най-голяма тревога буди британският щам, който не се оказа по-смъртоносен, но е със 70% по-заразен.

Според ново проучване белите дробове на прекаралите COVID-19 са увредени много повече, отколкото и на най-заклетите пушачи. Според медици от Тексас на рентгенова снимка на здрав човек има големи тъмни участъци в дробовете. Това означава, че той вдишва нормално количество кислород. Дробовете на пушачите са с големи бели петна, а на изкаралите коронавируса са почти изцяло бели. Това показва, че са тежко увредени.

Открити са и два необичайни симптома на заразата - рани в устата и светли петна по езика. Около 20% от хората нямат класическите симптоми на болестта, а някои редки като например обрив.