Кметовете на Сандански, Петрич, Кресна и Струмяни ще обсъждат дали да се предприеме процедура по отстраняване на управителя на "Югозападна болница" д-р Илия Тонев. На 9 януари се появи информация, че се ваксинират срещу коронавирус общински съветници и служители в общинската администрация в Сандански, които не са включени в първия етап на Националния план. Тогава шефът на болницата д-р Тонев обясни, че това се наложило, защото са останали неизползвани ваксини, а нямало желаещи.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов разпореди проверка. "Изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на имунизационния план, не е осъществил достатъчно добра организация. Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в него. Ако това лечебно заведение беше под ръководството на министерството на здравеопазването още днес щях да освободя изпълнителния директор на Югозападна болница", каза днес проф. Ангелов.

Според заключението на "Медицински надзор" на 8 януари са имунизирани 7 служители от социален патронаж, един учител и един пенсионер. На 9 януари са имунизирани 24 лица - 4 общински съветници, служители на Общинска администрация, в това число и лице от семейството на управителя на болницата. Имунизацията на 8 и 9 януари е извършена в рамките на срок по-малък от допустимия, което означава, че ваксините са имали достатъчно време да бъдат преразпределени и да бъдат върнати в РЗИ-Благоевград. Проверката в РЗИ-Благоевград пък не отчела сериозни нарушения, заради които да се наложи най-тежкото дисциплинарно наказание на директора д-р Калоянов.

Югозападна болница бе създадена преди около 4 г. чрез сливане на общинските болници в Сандански и Петрич, което бе нестандартно решение, но пък показа, че дава добър резултат и окрупненото здравно заведение работи по-ефективно.

Капиталът от 539 хил. лв. е разпределен между четири общини. Съдружници в Югозападна болница са с по 49% общините Петрич и Сандански и с по 1% - Кресна и Струмяни.

Важните решения се вземат от общинските съвети на четирите общини и кметовете. Очаква се управителят на болницата д-р Илия Тонев, който започна поредния си мандат преди около година и половина, да остане на поста си. Най-вероятно местните власти няма да се съгласят той да бъде освободен, защото досега се е справял с работата си, има достатъчно административен опит, а и не на последно място - има недостиг на медицински кадри. Възможно било и ако се стигне до смяна на управителя, колегите му да организират подписка в негова защита.