8°C   София
 

Кметовете на Сандански, Петрич, Кресна и Струмяни ще обсъждат дали да се предприеме процедура по отстраняване на управителя на "Югозападна болница" д-р Илия Тонев. На 9 януари се появи информация, че се ваксинират срещу коронавирус общински съветници и служители в общинската администрация в Сандански, които не са включени в първия етап на Националния план. Тогава шефът на болницата д-р Тонев обясни, че това се наложило, защото са останали неизползвани ваксини, а нямало желаещи.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов разпореди проверка. "Изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на имунизационния план, не е осъществил достатъчно добра организация. Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в него. Ако това лечебно заведение беше под ръководството на министерството на здравеопазването още днес щях да освободя изпълнителния директор на Югозападна болница", каза днес проф. Ангелов.

Според заключението на "Медицински надзор" на 8 януари са имунизирани 7 служители от социален патронаж, един учител и един пенсионер. На 9 януари са имунизирани 24 лица - 4 общински съветници, служители на Общинска администрация, в това число и лице от семейството на управителя на болницата. Имунизацията на 8 и 9 януари е извършена в рамките на срок по-малък от допустимия, което означава, че ваксините са имали достатъчно време да бъдат преразпределени и да бъдат върнати в РЗИ-Благоевград. Проверката в РЗИ-Благоевград пък не отчела сериозни нарушения, заради които да се наложи най-тежкото дисциплинарно наказание на директора д-р Калоянов.

Югозападна болница бе създадена преди около 4 г. чрез сливане на общинските болници в Сандански и Петрич, което бе нестандартно решение, но пък показа, че дава добър резултат и окрупненото здравно заведение работи по-ефективно.

Капиталът от 539 хил. лв. е разпределен между четири общини. Съдружници в Югозападна болница са с по 49% общините Петрич и Сандански и с по 1% - Кресна и Струмяни.

Важните решения се вземат от общинските съвети на четирите общини и кметовете. Очаква се управителят на болницата д-р Илия Тонев, който започна поредния си мандат преди около година и половина, да остане на поста си. Най-вероятно местните власти няма да се съгласят той да бъде освободен, защото досега се е справял с работата си, има достатъчно административен опит, а и не на последно място - има недостиг на медицински кадри. Възможно било и ако се стигне до смяна на управителя, колегите му да организират подписка в негова защита.фалшив скандал
01/14/2021 21:29:36

Изкуствено раздухан скандал, за да може народонаселението да си помисли - "брей, ще се избият управиците за ваксини, значи ще да са нещо хубаво". Капан за наивници

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...