8°C   София
 

Увеличава се броят на медиците, желаещи да се ваксинират

Разрешават присъствията и на гимназисти и студенти на занятия, които не могат да се проведат в електронна среда

Връщат се плановите операции

В Министерския съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, маг. фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов и членове на Националния оперативен щаб дадоха брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

"От днес започваме да даваме по-подробна информация за COVID-19. Една от главните ни цели е българските граждани да са най-информирани е ЕС. Неслучайно се създаде особен тип доверие между българските граждани и здравните власти и нашите колеги. Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране. Искам да благодаря на всички за правдивата информация, която разпространявате", каза здравният министър. 

"Отчитаме добра тенденция от мерките. Заетостта на леглата е 32%, а на интензивните легла 44%", каза още той. 

Вижте последните данни на заболяемост ТУК

“Искам да благодаря на всички граждани, че достигнахме тези резултати. През ноември бяхме сред първите места по смъртност, сега сме на 27-мо място. Смъртността е 13,7% на 100 хил. от населението, което значи, че сме на девето място в ЕС. Ако видите картата на Европа в момента има 2 зони в светли цветове - Скандинавието и Балканите, най-вече заради България и Гърция”, каза доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че най-ниската заболеваемост към днешна дата се наблюдава в Разград, Търговище, Кърджали, а най-висока - във Враца, Варна, Плевен, Русе и Кюстендил. Тенденцията, на база 14-дневна заболеваемост, е оптимистична, важното е тя да се запази, добави той.

"Чудесни новини, но трябва да наблюдаваме и негативните тенденции. Те са най-вече във Великобритания и Чехия. Вероятно е заради т.нар. нов щам. По никакъв начин не тряба да се отслабва бдителността - да се носят маски, да се спазва дистанция, да се спазва дезинфекция, да се спазват масовите събирания", каза шефът на ВМА Венцислав Мутафчийски. 

"Само заедно ще излезем победители в тази битка. Колкото по-близо стоим един до друг и си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане един лош спомен. Всичко, което се случва в страната се дължи на въведените мерки. Дължим добрите резултати на гражданите, които се вслушваха в съветите", каза още министър Ангелов.

"Различни политици се опитват да прокарат мисъл, че няма достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Българската държава е осигурила достатъчно ваксини за всички, които искат да се ваксинират. Въпросът с ваксините не трябва да се политизира", каза още той.  

"Директорът на болницата в Сандански не е спазил изискването на Националния ваксинационен план, не е осъществил добра координация и организация. Ваксините е можело да бъдат пренасочени. Ако това лечебно заведение беше под нашето ръководство, още днес щях да го освободя от длъжността директор“, каза здравният министър за случая с ваксинираните общински съветници в града.

Проверена е работата и на РЗИ-Благоевград. Там не са открити сериозни нарушения, които да налагат сериозни санкции.

"Следващата седмица това, което ще бъде факт ще стане със заповед още утре - възстановяване на част от практическото обучение в училище в системата на средното образование и висшите училища само на тези практики, които не могат да се проведат в електронна среда. С министър Вълчев ще изготвим списък, ще го подпиша след консултации. Ще бъде възстановен плановия пример и плановата оперативна дейност. Ще се изисква антигенен тест при постъпване, той е безплатен", каза още министър Ангелов. 
корона, концлагери и лъжи
01/14/2021 21:56:48

Отлабването е временно, както много пъти досега - на приливи и отливи. Готвят ни поредния "бум" след около месец. С поредната риторика за непослушните, която ще ни изсипят. И с още по-агресивна пропаганда на ваксините. Маските, дистанциите и събиранията ще продължават да са задължителни - това ни е бъдещето в световния концлагер

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...