Увеличава се броят на медиците, желаещи да се ваксинират

Разрешават присъствията и на гимназисти и студенти на занятия, които не могат да се проведат в електронна среда

Връщат се плановите операции

В Министерския съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, маг. фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов и членове на Националния оперативен щаб дадоха брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

"От днес започваме да даваме по-подробна информация за COVID-19. Една от главните ни цели е българските граждани да са най-информирани е ЕС. Неслучайно се създаде особен тип доверие между българските граждани и здравните власти и нашите колеги. Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране. Искам да благодаря на всички за правдивата информация, която разпространявате", каза здравният министър. 

"Отчитаме добра тенденция от мерките. Заетостта на леглата е 32%, а на интензивните легла 44%", каза още той. 

Вижте последните данни на заболяемост ТУК

Брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 от 14 януари ВИДЕО: БНТ

“Искам да благодаря на всички граждани, че достигнахме тези резултати. През ноември бяхме сред първите места по смъртност, сега сме на 27-мо място. Смъртността е 13,7% на 100 хил. от населението, което значи, че сме на девето място в ЕС. Ако видите картата на Европа в момента има 2 зони в светли цветове - Скандинавието и Балканите, най-вече заради България и Гърция”, каза доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че най-ниската заболеваемост към днешна дата се наблюдава в Разград, Търговище, Кърджали, а най-висока - във Враца, Варна, Плевен, Русе и Кюстендил. Тенденцията, на база 14-дневна заболеваемост, е оптимистична, важното е тя да се запази, добави той.

"Чудесни новини, но трябва да наблюдаваме и негативните тенденции. Те са най-вече във Великобритания и Чехия. Вероятно е заради т.нар. нов щам. По никакъв начин не тряба да се отслабва бдителността - да се носят маски, да се спазва дистанция, да се спазва дезинфекция, да се спазват масовите събирания", каза шефът на ВМА Венцислав Мутафчийски. 

"Само заедно ще излезем победители в тази битка. Колкото по-близо стоим един до друг и си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане един лош спомен. Всичко, което се случва в страната се дължи на въведените мерки. Дължим добрите резултати на гражданите, които се вслушваха в съветите", каза още министър Ангелов.

"Различни политици се опитват да прокарат мисъл, че няма достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Българската държава е осигурила достатъчно ваксини за всички, които искат да се ваксинират. Въпросът с ваксините не трябва да се политизира", каза още той.  

"Директорът на болницата в Сандански не е спазил изискването на Националния ваксинационен план, не е осъществил добра координация и организация. Ваксините е можело да бъдат пренасочени. Ако това лечебно заведение беше под нашето ръководство, още днес щях да го освободя от длъжността директор“, каза здравният министър за случая с ваксинираните общински съветници в града.

Проверена е работата и на РЗИ-Благоевград. Там не са открити сериозни нарушения, които да налагат сериозни санкции.

"Следващата седмица това, което ще бъде факт ще стане със заповед още утре - възстановяване на част от практическото обучение в училище в системата на средното образование и висшите училища само на тези практики, които не могат да се проведат в електронна среда. С министър Вълчев ще изготвим списък, ще го подпиша след консултации. Ще бъде възстановен плановия пример и плановата оперативна дейност. Ще се изисква антигенен тест при постъпване, той е безплатен", каза още министър Ангелов.