Има няколко препарата, които не бива да се приемат по време на заболяване с коронавирус, смята докторът по медицина Джошуа Шафцин от детската болница в Синсинати, щата Охайо, цитиран от “Яху лайф”.

Преди всичко според него това са медикаментите против разстройство, съдържащи лоперамид, тъй като те забавят работата на червата и пречат на пречистването на организма от бактериите и възпалението. Повръщането и диарията, които са симптоми на коронавируса, показват, че стомашно-чревният тракт е в процес на изхвърляне на бактериите и по-добре да не му се пречи, а да се пие повече вода.

Докторът смята, че не бива да се използват и инхалатори, защото на пациенти без астма те по-скоро биха навредили. Шафцин обяснява още, че всеки препарат, съдържащ фенилефрин, е опасен при болести на сърцето, а това вещество влиза в състава на много спрейове за нос. Затова съветва приемането на такива медикаменти да става само под лекарски контрол.

Руската компания “Сбер” обяви, че е създала алгоритъм и работи по приложение, което ще помогне на пациентите само за минута да познаят по гласа, дишането и кашлянето дали има вероятност да са болни от коронавирус. Приложението може да е ориентир, но не и диагноза, предупреждават програмистите.