Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския печат. В интервю на следовател по случая  се съобщават за първи път множество важни подробности за обстоятелствата, довели до смъртта на актьора.

Висоцки е най-обичаният руски певец. Но той е още даровит актьор и поет от класата на Блок, който сам превръща стиховете си в песни, а песните - в шлагери. Дори и днес популярността му в СССР надвишава многократно тази на американския бард Боб Дилън в САЩ. Въпреки това именно Дилън наскоро бе удодостоен с Нобелова награда за литература.

Висоцки я заслужаваше стократно повече. Той е автор на стотици песни и изнася хиляди концерти надлъж и шир из Съветския съюз. Освен това спира, вади китарата и свири на коляно и пее с часове по гари и площади, когато е бил разпознаван и молен от минувачи да им изпее нещо. И днес, повече от 40 години след смъртта му, стотици песни на Висоцки са хитове и се пеят масово в Русия, а и другаде в Източна Европа.

В България певецът също бе много популярен. При гастрола му с  Театъра на Таганка в София имаше невиждано скупчване на хора, дошли да го видят и чуят.

Висоцки умира на 42-годишна възраст в разгара на олимпийските игри в Москва през лятото на 1980 г. Властта крие смъртта му дни наред от страх, че на поклонението и погребението му тълпите от опечалени ще блокират града, ще настане транспортен хаос и състезанията ще се провалят.

Смята се, че причина за смъртта на барда е злоупотребата с алкохол, но се разпространяват и много други версии. Най-достоверната поднася в интервюто си бившият следовател Павел Николаев. Тя е опит да се сложи точка на безбройните спекулации в руския печат и на слуховете около смъртта на Висоцки.

През 1980 г. Николаев е водил дознание за убийството му. А защо убийство?! Защото във фаталната нощ на 24 срещу 25 юли в жилището на певеца се е събрала пиянска компания. Били са няколко души, имало и жени, разказва следователят. А се знае, че когато е пиел, легендарният актьор е ставал, меко казано, твърде сприхав.

Между 23 часа и полунощ приятелите му решават да поохладят крайно разгорещения Висоцки. Те връзват ръцете и краката му и го изнасят на балкона. Това е собственоръчно написано в показанията на  актьора Янклович и на анестезиолога Федотов, които са били част от компанията. Те се изплашили до смърт от перспективата да им бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт.

Компанията продължила да разговаря, да пие и да се весели, като за Висоцки се сещат чак към 4 часа сутринта. Втурват се, но той вече е студен. Внасят тялото в стаята, развързват го и викат майка му. Следват
преговори до 6 часа сутринта какво да правят. После звънят на приятели, на бърза помощ, в милицията и т.н.

Става ясно, че след смъртта му тялото на Висоцки е местено, но никой
не признава да го е пипал. На разпитите всеки шикалкави, преиначава и извърта. Личало е, че са се сговорили да не казват нищо излишно.

Според заключенията на съдебния лекар кръвоносните съдове на Висоцки са били твърде слаби и завързването му за повече от 10-15 минути е било пагубно. Впрочем неговите “приятели” са били съвсем наясно колко уязвим е бил той и че трябва да го държат постоянно под око, казва следователят. Уж не допускали, че е можело да се стигне до такъв печален край. Но нали Федотов все пак е лекар. Той е знаел, че по онова време здравословното състояние на Висоцки вече е било, меко казано, критично.

В материалите по делото не се посочва с какво е бил вързан певецът. Но самото връзване е било и сега е достатъчно основание да се повдигне обвинение в убийство, казва следователят. Той обаче не уточнява
дали обвинение е имало и дали някой е бил съден за смъртта на барда. Днес давността покрива тази възможност.