Легендарният треньор пожела на “Унион” да играе отново в Европа

Един от българските символи на треньорската професия - Георги Василев, е изкарал тежко заразата с коронавирус миналата година. В края на ноември той успял да се възстанови.

Това става ясно от статия в “Берлинер цайтунг”. Германският вестник потърси 74-годишния Василев заради страхотното представяне на “Унион” в Бундеслигата до момента.

“Железните” от Берлин са на 5-о място във временното класиране на немския футболен елит. Тази позиция дава квота за Лига Европа. Това накара феновете на столичани да се размечтаят за участие в евротурнирите, а медиите в лицето не само на “Берлинер цайтунг” да припомнят, че Георги Василев е треньорът, който за първи и към момента единствен път извежда “Унион” до международни мачове. Случва се точно преди 20 г.

Тогава сензационно третодивизионният тим от Берлин стига до финала в турнира за купата на Германия. Момчетата на Василев го губят 0:2 от “Шалке 04”. Отборът от Гелзенкирхен обаче като втори в Бундеслигата има квота за Шампионската лига и това отваря място в турнира за купата на УЕФА за “Унион”.

Във финала на олимпийския стадион в Берлин на 26 май 2001 г. Василев пуска титуляри българите Христо Коилов и Емил Кременлиев, а резерва остава Адалберт Зафиров.

Вече като участник във Втора бундеслига “Унион” дебютира в Европа с равенство 1:1 при гостуването на “Хака” във Финландия. Към Коилов и Кременлиев при титулярите се присъединява и Костадин Видолов. Първият вкарва последния гол при победата на “Унион” с 3:0 в реванша.

В следващия кръг тимът на Василев губи у дома с 0:2 от “Литекс”, а в България прави 0:0.

“Пожелавам на “Унион” да играе отново в европейските клубни турнири. Треньорът Урс Фишер върши чудесна работа. В “Унион” има много добър колектив сега. Отборът е особено опасен при стандартните положения”, казва пред “Берлинер цайтунг” българският специалист.

Василев говори пред изданието и за прекарания коронавирус.

“Положениетжо беше сложно. Разболях се от тази коварна болест. Беше много тежко. От края на ноември вече съм здрав и във форма”, разказва Василев.

“А той трябва да е така, защото освен 2 пораснали деца има и 2 по-малки дъщери - София (12 г.) и Гергана (7 г.). Те го държат винаги ангажиран”, пише “Берлинер цайтунг”.

В “Унион” легендата на клуба изкарва още един период. Василев е начело на “железните” от декември 2006 до април 2007 г. Остава да разберем дали постигнатото от дипломирания историк ще бъде повторено.