Експериментална ваксина, разработена от германската компания "Бионтех", създала заедно с "Пфайзер" ваксина срещу COVID-19, бе успешно изпробвана върху мишки, съобщи електронното издание "Малтипъл склерозис нюз тудей".

Ваксината забавя развитието и облекчава тежестта на симптомите на множествена склероза, става ясно от резултатите от изследването, публикувани от сп."Сайънс". В изследването са участвали "Бионтех" и специалисти от университетски медицински и изследователски център по имунотерапия към университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц, предава БТА.

Мишките, върху които е приложена ваксината, не са проявили признаци на цялостно потискане на имунитета, което може да означава, че тя преодолява отрицателния ефект от настоящите имуносупресивни терапии за множествена склероза.

Множествената склероза е автоимунно заболяване, при което имунната система погрешно атакува миелиновата обвивка на нервните влакна. Затова целта на терапиите срещу това и други автоимунни заболявания е да потиснат клетките, които предизвикват автоимунните атаки, без да се потиска изцяло имунитета.

Ваксината на "Бионтех" е основана на информационна РНК, също както ваксината срещу COVID-19. Тя се различава от досега съществуващите терапии по две основни характеристики. Вместо да стимулира имунната система да разпознава, запомня и да се бори срещу специфични микроби или молекули, тя насърчава имунна толерантност към определена молекула. Вторият отличителен белег е, че това се случва с информационна РНК, която след проникването в клетката, се използва от нея, за да произвежда конкретен протеин.

Резултатите от тестове върху мишки сочат, че ваксината е предотвратила развитието на болестта или при ранни стадии на заболяването е спряла развитието му и е възстановила двигателните функции на животните.

Германската компания "Бионтех" използва РНК технологията при разработването на потенциални терапии срещу няколко вида рак и срещу COVID-19. За пръв път тя се прилага при разработването на потенциална терапия срещу автоимуннно заболяване.