На поне три места във Великобритания започна изграждането на полеви морги, тъй като има опасения, че смъртните случаи от коронавирус ще стигнат до 2000 дневно. Една от тях вече е готова в графство Съри, което е сред най-засегнатите от епидемията. Това се налага, тъй като съществуващите морги са пълни, като повече от половината от починалите са от COVID-19.

Главният медицински инспектор на страната Крис Уити предупреди, че следващите седмици ще са най-опасните в историята на британското здравеопазване и призова хората да останат в домовете си. Последните модели за разпространение на пандемията показват, че един на всеки 50 души е пипнал COVID, а в някои лондонски квартали дори един на всеки 15.

Уити обаче предупреди, че Обединеното кралство е далеч от достигане на стаден имунитет и затова е много важно в момента да се спазват наложените ограничения и да се провежда максимално бързо кампанията по ваксиниране. Тя започна в понеделник, като се използват стадиони и големи зали, за да бъдат обхванати 15 млн. души до средата на февруари.

Анонимни медицински лица обаче разкриха пред медиите, че е имало срив в интернет системата за регистриране на повиканите за инжекция, което е довело до оставане на неизползвани дози и за да не ги изхвърлят, е трябвало да се обаждат на познати, ако искат да ги получат.

Голяма инвестиционна компания предложи 5000 паунда дарение на една от здравните служби, за да включи служителите й в списък на желаещи да се ваксинират с останали дози в края на деня, но офертата й бе отхвърлена, тъй като на този етап ваксините са само за хора над 80 г. и за медици на първа линия. Здравният министър Мат Ханкок обяви, че целта е да бъдат ваксинирани всички над 50 г. до есента.

В момента британските болници трябва да се справят с около 30 хиляди заразени при 18 хил. в най-тежките дни по време на първата вълна на епидемията през април. На някои места се наложи количеството кислород, с което се подпомага дишането на пациентите, да бъде намалено, тъй като са започнали трудности с доставянето му.

В петък бяха регистрирани 1325 смъртни случаи от вируса на Острова, което е най-големият дневен брой от началото на епидемията. Общо над 81 хил. са починали.