Туркменистан има оръжие срещу пандемията: дим от растение с предполагаеми целебни свойства, възхвалявани от президента на страната, която твърди, че се е опазила от COVID-19.

Освен че мери температурата на учениците си Аина Гараева редовно опушва класната стая в столицата Ашхабад със зърнеш, известен и като хармал и дива рута. (Българското име е диво седефче - бел. ред.) Той е високо ценен от туркменски управник Гурбангули Бердимухамедов. "Ние само изпълняваме нарежданията" на правителството, казва учителката.

Това растение се използва още от древността в Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия като чудодеен лек срещу болести и уроки. В Туркменистан му казват "юзерлик", което значи "лек за сто болести". Има особено силна миризма и се радва на растяща популярност в пандемията, макар страната да се хвали, че е една от малкото заедно със Северна Корея, които са избегнали вируса.

Още през март президентът е наредил системно кадене със зърнеш, хвалейки способността му да убива бактерии и вируси. След издаването на този указ цената на зърнеша скочи петкратно и 1 връзка вече струва 5 маната (1,17 евро).

Но в съседен Узбекистан известният лекар Бахром Алматов обяви в медиите, че тази билка няма "никакво пряко въздействие" върху вирусите въпреки лечебните й свойства.

Маски срещу "праха"

Не само туркменският президент чудотворно лекарство срещу Ковид-19 без научна обосновка: в Мадагаскар и в Африка луднаха по артемизията - зелена папрат, която има далечна прилика с канабиса.

Запитана за зърнеша, Световната здравна организация не пожела да коментира полезните му свойства. Само каза, че традиционната медицина "има дълга история в много страни и често е важен ресурс за здравето".

Все пак санитарните власти препоръчват за опазване от коронавируса преди всичко да се носят маски, да се спазва дистанция и да се поддържа лична хигиена като редовно миене на ръце.

В Туркменистан трябваше да дойде делегация на СЗО през юли, за да бъдат наложени ограничения и мерки. Но страната и досега не е признала нито един случай на заразяване с коронавируса, дори когато британският посланик в Ашхабад обяви, че е заразен с Ковид-19.

От лятото са затворени всички магазини без хранителните, както и ресторантите, а движението на влаковете и автобусите е ограничено. Населението е приканено да носи маски, официално за предпазване от "прах и патогени".

СЗО не влезе в конфронтация. През лятото тя изрази безпокойство от многото пневмонии в Туркменистан и обяви, че получила разрешение да вземе проби и да им направи лабораторен анализ. По-късно обаче призна пред АФП, че изпълнението на тази идея се е оказало невъзможно.

Инструкцията на президента за зърнеша са част от почина му да се славят флората и фауната на бившата съветска република. Откак пое властта през 2006 г. след смъртта на предшественика си, Бердимухамедов непрестанно хвали чрез книги, статуи и сценични постановки красотата на туркменските коне и овчарски кучета.

Рекламата на зърнеша доведе до разработката на производни продукти в държавната икономика, съсипана от 6-годиишния спад на цените на изкопаемите горива, които са основният й източник на приходи.

През декември държавна фирма представи на изложба сушен зърнеш във формата на пури, всяка от които гори по 45 минути. Пакет от 6 пури струва 10 маната.

"Би трябвало местните да могат да си ги позволят", увери служител във фирмата, който не пожела да каже името си.