РНК-ваксините могат да се слагат дори ако човек е скрит носител на вируса, обяви пред БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в комисията за лекарствени продукти ЕМА, одобрили ваксината. Оказва се, че ваксината стопира заболяването.

Според Гетов научната общност на Европа е следила и коментирала резултатите от всеки етап на разработка на ваксините, тъй като те са били достъпни.

"Уточнявахме много неща, например колко минути да бъде наблюдаван човекът в звеното за имунизация, след като тя е направена. Едни колеги искаха да бъде 2 часа, други искаха да няма наблюдение. В крайна сметка приехме решение минимум 15 минути след приложението на ваксината пациентът да остане под наблюдение в звеното с цел предотвратяване на появата на т.нар. бързи алергични реакции", каза професорът.

На въпрос има ли препоръки за хората, предразположени към алергии, той отговори: "РНК ваксините са нов клас ваксини. Те ще се използват и за производство на други лекарства. В продуктовата информация е записано, че пациентите с алергия към храна, лекарства и други екзогенни фактори или с минимум един алергичен епизод в своя живот, би трябвало да се въздържат от ваксиниране."