Тромбозата запушила сърце, бъбреци и мозък, но я овладели

55-годишна пловдивчанка с опасна за живота тромбоза поради COVID е спасена в пловдивска болница чрез нов терапевтичен подход. Той е приложен от д-р Стефан Василев и консултанта д-р Чавдар Ботев, водещ хематолог с 30-годишен опит.

"Това беше нашият последен опит да спасим жената, на която COVID-19 беше причинил тромбоза, довела до интубиране", каза д-р Ботев. Той припомни, че всички терапии, освен с ремдесивир, в цял свят и у нас са експериментални, затова всяка се одобрява от комисията по лекарска етика в болницата.

"Д-р Василев ме покани, защото пациентката бе развила тромботична микроангиопатия. Спадът на тромбоцитите беше 50% за ден, лактат дехидрогеназата се беше покачила, което беше довело до запушване на кръвоносните съдове във важни органи – сърце, бъбреци, мозък. Най-напред поставихме висока доза медикамент за лизиране /разрушаване/ на тромбоцитите. След това сложихме сърфактант, а накрая направихме плазмафереза“, разказа хематологът.
В резултат на последователното прилагане на трите най-съвременни и най-обещаващи метода на лечение за 5 дни съставът на кръвта се нормализирал, а състоянието на болната започнало да се подобрява. Д-р Ботев увери, че с терапията на пациенти с коронавирус с плазмафереза на тромботична микроангиопатия не се получава увреждане на мозъка, което се констатира при 53% от тежко преболедувалите и интубирани.

И трите метода, ползвани в Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в тази болница и дали отличен резултат за 55-годишната, са в процес на клинично проучване, но до момента се очертават като суперперспективни. Според д-р Ботев приложени правилно, в посочената последователност, гарантират фантастични резултати. Тази технология може да спаси 90% от интубираните заразени с коронавирус, а също и да ги запази от последици за мозъка. В момента 95% от болните на апаратна вентилация загиват, посочи за сравнение водещият специалист.

Той заяви, че освен това има и медицинска апаратура, която показва, че кръвта на заразения се сгъстява и той е застрашен от тромбоза 3 дни, преди да бъде интубиран. Ако тогава се започне лечението, на пациента ще бъдат спестени доста страдания, прогнозата за изход е по-добра, ще се съкрати и вътреболничният престой, аргументира се д-р Ботев.