От началото на годината са издадени 1 964 726 листа за ползване на отпуск по болест

90 014 болнични листа за карантина заради COVID-19 са издадени от началото на извънредното положение на 13 март до 3 декември. Това показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ), подготвена по искане на “24 часа”.

Почти 134 хил. е общият брой на болничните, издадени поради карантина за същия период.

Само от 21 ноември, когато бяха въведени новите извънредни мерки и частичното затваряне, до 3 декември пък болничните са близо 1/3 от всички, взети заради COVID от пролетта насам - 28 725. Именно в този период започнаха и рекордните дневни стойности на новозаболели и хоспитализирани.

Рекордът е на 30 ноември - тогава само за деня издадените болнични заради коронавирусна инфекция са 4253.

В първия месец на пандемията - март, са изписани 561 листа за карантиниране заради коронавирус. През април те стават 2902, докато през май падат на 1650. За летните месеци юни, юли и август болничните заради коронавирус са общо 9267. Само през септември обаче са издадени още 2705. Три пъти повече са през октомври - 10 136. Причината е, че в края на месеца започна втората вълна на пандемията.

В най-тежкия

месец ноември

пък са издадени

над 54 хил.

болнични листа за коронавирус.

От 13 март насам са отчетени

само 7 дни,

без някой да е

поискал

отсъствие

за наложена

карантина

Това са 18 април, 9 и 10 май, 17 май, 14 юни, 16 август, 6 септември, като всички са били през уикенда, така че може да се предположи, че болничният е поискан в работния понеделник.

Какъв е редът? Болничен за карантина заради коронавирус се препоръчва от регионалните здравни инспекции (РЗИ). Той се получава за срока на карантината от общопрактикуващия лекар на база информация, подадена от здравните инспектори.

След положителен PCR тест РЗИ качва информацията за пациента, ЕГН-то му и най-близките контактни лица в специална платформа. После се уведомява личният лекар на заразения, който да издаде листа. Той може да се вземе и да се даде на работодателя след изтичането на карантината.

Задължителната карантина при потвърден COVID-19 е 14 дни, но за контактен бе намалена на 10 дни.

Системата на болничните обаче дава дефект при част от болните от коронавирус. При тежките случаи преболедуването може да продължи и повече от 14 дни, в същото време джипито има право да издаде болничен само за 14 дни.

Единият вариант за изход от тази ситуация е

да се изгуби един

ден обезщетение,

за да може

джипито да

издаде болничен

за нови 14 дни

Вторият вариант е болният да си направи и нов PCR тест. Така РЗИ ще издаде предписание за нова карантина. Третият вариант е да отиде до лекарска комисия, за да продължи болничния си.

Епидемията от коронавируса обаче е намалила броя на болничните листове за други заболявания, с които е искано обезщетение от НОИ.

Месец преди края на 2020 г. в България са издадени 1 964 726 листа за ползване на отпуск по болест, докато през миналата година са били над 3,3 млн., сочи справката

През първите три месеца на годината болните са взели 652 хил. листа. А през месеците на пандемията - април, май и юни, те са се стопили до 367 хил. Година по-рано през второто тримесечие са били 510 хил.

През юли, август и септември болничните започват да се вдигат и вече са 573 хил. През октомври общият им брой е малко над 275 хил. През ноември вече са почти двойно, или 418 931.

23 ноември е денят с рекорден брой издадени обезщетения по болест - почти 27 хил. лв.

Догодина е предвидено за болнични да отидат - 637,2 млн. лева

Планирани са

обезщетения за

178 917 000 дни,

а средно на ден от болничен лист ще се получават 35,61 лв.