- Д-р Георгиев, каква е ситуацията с профилактиката на простатната жлеза в момента? Идват ли пациентите навреме?

- Последните месеци към мен се обръщат пациенти, които дълго са отлагали срещата с лекаря и имат много изявени симтоми. Мъжете трябва да знаят, че урологът е най-добрият им приятел и е грешка да не го посещават поне веднъж годишно, след като минат петдесетте. Много от тях се страхуват от прегледа, опасяват се, че има болка, или се срамуват. Другата причина да се въздържат от профилактика е мисълта, че в болницата е опасно за тях и могат да се заразят от коронавирус. Трябва да ги уверя, че в Хил клиник сме взели строги мерки за ограничаване на инфекцията и за всеки пациент има „зелен коридор“ – не се среща с други пациенти или с членове на екипа ни, които не са пряко ангажирани с него.

- Каква опасност дебне мъжа след петтесетте?

- В зрелите години простатната жлеза може да бъде доброкачествено увеличена и трябва да се следи. Много често прегледът при уролог освен увеличена простата, диагностицира и други „екстри” - стеснение на пикочния канал, камъни в пикочните пътища. Увеличената простатна жлеза трябва да се лекува. Има няколко метода за това, крайният е операцията, но при нас тя е лазерна. С помощта на лазера ние премахваме жлезата безкръвно, без разрез. Възстановяването е светкавично, симптомите почти веднага отшумяват и мъжът започва да води спокоен живот. Но трябва да се знае, че дори привидно здрав и без симптоми, всеки мъж може да развие злокачествен процес в простатата. Това е един от най-често срещаните тумори, затова и скринингът трябва да се провежда всяка година без изключение. Много мъже мислят, че на тях няма да се случи, но статистиката показва, че това сериозно заболяване е доста разпространено. Дори сме имали случаи наши колеги, лекари, които идват на профилактичен преглед, с изненада да разбират, че имат повишени стойности на PSA туморния маркер и след като направим биопсия, откриваме,че за съжаление са засегнати от рак на простатата. Причината за това е, че този вид карцином в началните си стадии не предизвиква никакви симтоми, човек не усеща как се разпространява в тялото му. Тенденцията в момента е все по-рано да се страртира с профилактика. Препоръчва се след 45-годишна възраст мъжът да се обърне към уролог. Това важи с голяма сила за хората, които имат случай на рак на простатата в семейството, т.е. носят фамилна обремененост.

- Как протича скринингът?

Провеждам преглед по стандартите на Европейската урологична асоциация – правим лабораторен тест PSA, ректално туширане, ехографско изследване, IPSS индекс. Ако ракът на простатната жлеза бъде диагностициран в Т1 или Т2 - първите две фази, той може да бъде радикално излекуван. Допреди десетина години се правеше традиционна отворена операция – една от най-тежките в нашата специалност. Имаше риск от сериозна кръвозагуба, от други усложнения, от инконтиненция /неволно изпускане на урината/ след нея. Много мъже знаят за това и се страхуват от този тип лечение. Но днес нещата не стоят така – има безкръвен, лапароскопски метод за радикална простатектомия. Разликата е огромна – новият подход е микроинвазивен, точен, щадящ за болния, прецизен и с много малки рискове от усложнения. Медицинските резултати от интервенцията са отлични. В Хил клиник от години изпълняваме с голям успех лапароскопската простатектомия, а ръководител на нашия екип е световноизвестният проф. д-р Йенс-Уве Щолценбург. Между впрочем, негов е учебникът по радикална простатектомия по лапароскопски метод.

За допълнителна интормация и записвания за профилактичен преглед в Хил клиник: (02) 439 31 31.

www.hillclinic.com

Безплатна консултация и експертно второ мнение за пациенти с рак на бъбрек или рак на простатна жлеза в Хил клиник. Консултацията може да се извърши и от близки на болните, ако са налични всички необходими медицински документи. Лечението, ако е възможно и препоръчително, е хирургично, по лапароскопски метод, извършва се от проф. Йенс-Уве Щолценбург в клиниката в София. Предварително запазване на час: 02 439 3131.