Директорът на "Охранителна полиция" в СДВР Радослав Стойнев каза на брифинг, че доста нейни служители дали положителни проби за COVID-19. Това налага карантина и на техни контактни колеги.

По 5-6 случая имаме на ден, а отделно имаме и служители с роднини и близки в така ситуация, Каза Стойнев. Няма заразени полицаи в тежко състояние.

По тази причина на днешно съвещание в СДВР е решено да се намали броят на полицаите, ангажирани с охрана на масови прояви. Това се налага, за да не се окажем в ситуация, при която примерно една трета от служителите са с положителни проби, а другите две трети са контактни и да попаднем в безизходица, каза Стойнев.

Той допълни, че намаляването на полицейския състав ще доведе до натоварване на служителите, които ще бъдат ангажирани в охраната на подобни масови прояви, защото ще бъде ограничено времето им за почивка. Стойнев обаче увери в професионализма на колегите си и възможността им да се справят с тази ситуация.

Стойнев отправи апел към колегите си да използват маски, когато са ангажирани в охрана на мероприятия.

Той съобщи още, че в сутрешните часове днес полицейските служители са забелязали напрежение при протестиращите в района на Орлов мост, като е било установено, че мъж на 37 години е запалил една от тентите. Той е задържан, по случая е образувано досъдебно производство. Установен е човекът, който е разлепвал вчера в района на БНТ стикери по служебни коли на телевизията. Има подадена жалба в Първо РУ-СДВР и по случая е образувана преписка и се извършва проверка.

Стойнев призова протестиращите и всички граждани да спазват общоприетите правила и да се зачитат правата и свободите на останалите, които не са съпричастни към протестите или са на друго мнение. Той се обърна и към жителите и гостите на София, в по-късните часове, при възможност да не ползват колите си в центъра, защото е вероятно да попаднат в задръствания в района на блокирани кръстовища и призова, ако попаднат в такава ситуация, да проявят търпимост. Правим всичко необходимо в най-кратко време да ги изведем от задръстването, да им осигурим обходни маршрути, допълни Стойнев.