Спрямо юни жертвите се удвоиха, 13 за едно денонощие е новият мрачен рекорд за България

195 болници са напълно оборудвани да лекуват от коронавирус, обяви министърът

Абсолютен рекорд по починали от коронавирус постави отиващият си юли. Ден преди месецът да изтече, те бяха 138.

Починалите от COVID-19 през изминалите 30 дни са почти два пъти повече от жертвите на вируса през юни - 79, и само с двама по-малко от общия брой на починалите от началото на епидемията у нас до края на май, които са 140.

30 юли засега е най-черният от всички дни на месеца. Вчера починаха 13 души при най-много 8 досега. С 284 случая за денонощието бе премината и границата от 11 хил. заразени българи, достигайки 11 155. Процентът положителни тестове продължава да се движи около 5.

195 болници в страната са напълно оборудвани и разполагат с квалифициран медицински персонал за лечение на пациенти с COVID-19, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в парламента вчера.

До момента са доставени 1207 апарата за белодробни вентилация. Направена е поръчка за още 317, които ще се раздадат на 47 болници в страната, сред тях и общински.

Ще се сформира междуведомствена работна група с експерти от здравното и образователното министерство, която ще изготви план за новата учебна година, увери проф. Ангелов. Ще се разпише какво ще се прави при заразен ученик, какви мобилни лаборатории трябва да има, къде ще се разкриват.

България вече е част от споразумението на страните от ЕС за обща доставка на ваксини за COVID-19, обявиха на брифинг по-късно през деня министърът и шефката на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Това не е свързано с предварителни финансови задължения, уточни Дариткова. Стъпката е важна, защото гарантира на гражданите, че при откриването на ефикасна ваксина те ще имат достъп до нея, а не както при грипната вълна през 2010 г., когато липсваха ваксини, обясни тя.

Ваксина все още няма, според проф. Ангелов повече яснота се очаква в средата на август. Ваксината, която ЕС ще поръча, ще е най-сигурна и безопасна, ще бъде проверявана от европейските институции, увери той и напомни, че няма да е задължителна.

49 заразени в старческия дом в Русе, чакат се още много. Местят в горска хижа тези без симптоми

Отменят празненства за Байрама в Благоевградско

Почина шофьор на линейка в Пазарджик

Нови 26 случая на коронавирус в старческия дом “Възраждане” в Русе са регистрирани през последните 24 часа, така инфектираните там засега са 49-има. Мъжът на 80 години, който беше интубиран в болница “Канев”, почина в началото на седмицата. Сред инфектираните са и 6-има от персонала.

От новорегистрирани 21 са без оплаквания и затова са преместени в специално осигурена за целта сграда на община Русе в лесопарк “Липник”, където ще бъдат под изолация и под постоянни медицински грижи. Другите петима нови болни са хоспитализирани.

Домът пламна още миналата седмица, от началото на тази са взети 123 PCR теста на обитатели, като въпросните 26 положителни са само от първите 48 проби, останалите резултати се чакат.

Един от 13-имата възрастни, настанени в болницата, е на кислородна терапия. От персонала на дома на лечение остават шофьорът на линейката, електротехникът и една от санитарките. 14 заразени има и в старчески дом във Варна. Шофьор на линейка стана една от жертвите на заразата в Пазарджик. Той е починал привечер в четвъртък. Негова колега от Спешна помощ в града също е с COVID, но той е в болница в Пангюрище, съобщи bTV. Заради големия брой инфектирани и двама починали, Курбан Байрамът, насрочен за 31 юли в симитлийското село Долно Осеново, е отменен, съобщи кметът Бисер Сегменов. Жертвите на вируса са 70-годишна жена и мъж на 51 г., който през март се е върнал от гурбет в чужбина. За последните десетина дни близо 20 души от селото са с положителни проби.

Благоевградска област напоследък е в челото на класацията по най-много заразени у нас. За последното денонощие новите случаи са 38 - на второ място след София.

Дирекция “Социално подпомагане” в Благоевград затвори врати за дезинфекция, след като 4-ма служители от отдела за хора с увреждания и началникът Александър Балев се оказаха положителни.

В Пловдив пък положителна проба е дал един от районните кметове. “24 часа” се обади на всеки от шестимата “малки” кметове. Петима от тях отрекоха. Единствено кметът на район “Източен” Иван Стоянов не отговори на многократните ни обаждания. Първоначално телефонът му даваше заето, а след това го изключи.

Стоянов кара леко коронавируса в домашни условия, ако се съди по публикацията му във фейсбук. Разхождам по бягащата пътека вкъщи и пусна на стената си “Корона, чао” в македонски вариант. Колегите му казват, че се готвел да ходи на море.

Жена глобена за отказ да даде проба за тест

KAMEЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

Районният съд в Монтана потвърди наказателно постановление на РЗИ, с което на жена на 21 г. е наложена 100 лв. глоба за отказ да се изследва за COVID-19.

Тя била под домашна карантина. На 11 май екип на РЗИ я посетил за тест, но тя отказала - нямала симптоми и се бояла за здравето си при вземането на пробата. Връчен ѝ е акт. Тя направила възражение, но съдът обяви, че деянието е със значителна обществена опасност, и не уважи жалбата.