Коронавирусът като размер е по-голям от обикновените вируси и не преминава плацентарната бариера, казва председателят на Дружеството по акушерство и гинекология и главен координатор на експертния съвет по акушерство и гинекология към министъра на здравеопазването

- Проф. Николов, бременните жени обикновено винаги попадат в групите на по-уязвимите към вирусни заболявания. Ситуацията по отношение на новия коронавирус SARS-CoV-2 седи по същия начин. Каква е причината за това?

- Бременността е едно нормално физиологично състояние при жената. Когато настъпи обаче, организмът пренастройва своята физиология, за да посрещне развитието на бебето и да се подготви за раждането. Това са защитни механизми по отношение на износването на бременността и раждането.

Именно в тази пренастройка на физиологията на бременността жената става по-податлива на инфекциозни агенти - както вирусни, така и бактериални. В този смисъл коронавирусът е също толкова рисков за заразяване, колкото другите, но предвид на по-големите усложнения, които се получават в настоящата епидемиологична обстановка, те трябва с още по-голямо внимание да спазват дадените от здравното министерство и националния щаб препоръки за лична хигиена и изолация.

- Как протича проследяването на бременността сега, когато женските консултации са отменени. Има задължителни прегледи, които са строго определени - кога са те и могат ли да се отлагат?

- Проследяването на бременността в България се извършва по строго определен препоръчителен ред. Това го извършват акушер-гинеколозите и наблюдаващите в женските консултации. В условията на сегашната епидемия не трябва да се провеждат женски консултации, което е указано и със заповед на здравния министър по препоръка на националния щаб.

Има обаче няколко

прегледа и

изследвания,

които

задължително

трябва да се

проведат дори

и в условията

на епидемия

Първият е за установяване на бременността. Вторият преглед е около 12-а гестационна седмица (3-и месец) и е т.нар. биохимичен скрининг, при който се извършват изследвания за отхвърляне на хромозомни заболявания като синдром на Даун, на Едуард и на Патау. Третият важен преглед е феталната морфология, която се извършва около 21-а-22-а седмица, или в началото на шестия месец. Това са необходимите прегледи, на които трябва да отиде една бременна и които акушер-гинеколозите трябва да проведат дори и в извънредната ситуация, но при спазване на всички противоепидемиологични мерки, които са определени от министерството и щаба.

Проследяването на бременността в женски консултации е преустановено.

- Това обаче притеснява много бъдещи майки, защото се очертава два месеца да не се правят ултразвукови прегледи, т.е. видеозон.

- В тази ситуация трябва да реализираме максимата да избегнем по-голямото зло. В този смисъл женските консултации не следва и няма да се провеждат. В обстановка като настоящата, когато заплахата от една инфекция реално съществува, е по-добре бременните пациентки да си стоят вкъщи. Това, че няма да бъдат видени на ултразвук месец или месец и половина, не е съществен проблем.

Когато наближи терминът обаче - около 36-а гестационна седмица, тогава всеки акушер-гинеколог индивидуално знае как да процедира.

- А ако има проблеми, към кого да се обърне бременната?

- Ако жената има оплаквания от самата бременност, би следвало да се свърже със своя наблюдаващ акушер-гинеколог по телефона и да зададе своите въпроси. По телефона той ще ѝ даде съответни препоръки, ще прецени, ако има медицинска необходимост, да я прегледа или да я насочи към АГ отделение. Тук искам да апелирам акушер-гинеколозите да отговарят на телефонните обаждания, но и

бременните

да не прекаляват

с тях, да

прецизират

своите

оплаквания

Когато оплакванията са свързани с наличие на температура или съмнение за инфекциозен момент, бременната би трябвало да се обади пак по телефона на личния си лекар, който по изработените протоколи да я насочи какво трябва да направи. Ако се наложи да отидат в здравно заведение или кабинет обаче, дори да е съпроводена от придружител, вътре трябва да влиза само тя.

- Особено притеснени в сегашната ситуация са жените, на които им предстои раждане всеки момент или в близкия месец. Има ли от какво да се притесняват?

- Съвсем естествено е да има момент на притеснение. Това е нормална човешка реакция. Определено мога да кажа, че акушеро-гинекологичните и родилни отделения в здравните заведения в София, където имам пряко наблюдение, а и в страна, където по телефона се свързам с колегите, които отговарят в основните звена, са готови да поемат абсолютно адекватно и при спазване на всички противоепидемиологични мерки раждането на нашите бременни.

Отново апелирам както към колегите, така и към бременните да спазват инструкциите. В самата болница да влезе само бременната и по съответния ред, който е определен в даденото родилно отделение. При нас в “Майчин дом” сме направили изключително стриктна подготовка на всички противоепидемиологични стъпки - от приемането до раждането и завършването му независимо дали е по естествен, или по оперативен път.

- Много бъдещи майки питат какви са начините за подсилване на имунната система. Едни от препоръчваните имуностимуланти са цинк, витамини С и D и други. Препоръчва ли се приемът им и от бременни? Комбинират ли се те добре с други имуностимуланти? Какви са препоръките ви?

- Не са ми известни специални имуностимуланти, които се препоръчват от СЗО в ситуацията с епидемията от коронавирус. Бих препоръчал обаче един здравословен начин на хранене, който освен плодове и зеленчуци категорично трябва да включва консумация на месо и риба, като се избягват морските деликатеси. Те са необходими, за да задоволят белтъчните нужди на развиващия се плод. Трябва да са много добре обработени термално, препоръчва се да са печени или варени.

По отношение на суплементарното заместване - мултивитаминните препарати са достатъчни, като могат да се допълнят с витамин С и D.

- Въпрос, който вече получи медицински отговор, но продължава да вълнува много майки, е какъв е рискът коронавирусът да се предаде на бебето?

- Коронавирусът като размер е по-голям от обикновените вируси и той не преминава плацентарната бариера. В този смисъл не е установено трансплацентарно предаване от майката на плода и рискът е сведен до минимум.

След раждането

обаче при

обгрижването

на бебето е

възможно да

се предаде по

общите правила

на епидемията

Затова отново се връщаме на стриктното спазване на всички противоепидемиологични мерки както лични по отношение на вече родилата жена, така и по отношение на новороденото бебе.

- Има ли по-специални препоръки за кърменето в случай на заразяване на майката с коронавирус?

- По последни данни у нас все още няма случай на бременна или родилка с коронавирус. При установяване на такова състояние трябва да се изпълняват мерките, които са предписани. Те са конкретни, медицински, които акушер-гинеколозите знаят как да приложат към бременната или родилата жена съобразно утвърдените вече в страната протоколи за действие от Министерството на здравеопазването и кризисния щаб.