l Генерал Мутафчийски гневен: Смисълът от бързите тестове е търговски, не медицински, няма да позволя търгаши да подвеждат държавата

l Кърджали и Хасково с първи случаи

Пикът на коронавируса у нас ще бъде около Великден според прогнозите. В идеалната хипотеза хората няма да бъдат пуснати преди Гергьовден. Това обяви шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски в четвъртък.

“Единственият сигурен начин да предотвратим рязък бум е да се изолираме. Когато няма контакт между хората, вирусът няма как да се предаде”, обясни той пред bTV.

След като премине големият пик и, дай Боже, излезем с по-малко жертви, трябва да се предприеме друга сериозна тактика кои групи хора и как ще се пускат. Работим по този въпрос, но е рано да го коментираме, допълни ген. Мутафчийски.

Общо 22 са иначе новите случаи,

заразените българи

вече са 264, двама са

в тежко състояние

Първи болни има в Кърджали и Хасково - по един. Най-много новорегистрирани са в София - 14. Има 2-ма в Смолян и по един в Плевен, Варна и Търново. След обработката на пробите днес бройката ще бъде коригирана.

8 са излекуваните и изписани пациенти. Сред тях е жена на 67 г. от София - първият пациент на Александровска болница. Ще изпишат и един от ВМА. Лекарката от белодробна болница в София се подобрява и е деинтубирана.

“Днес беше извършена авиомедицинска евакуация от Косово. Там старши лейтанант и офицер нямат симптоматика, но са дали положителна проба. Ще бъдат настанени във ВМА”, обяви ген. Мутафчийски. И друг наш военнослужещ, който е на мисия в Румъния, дал положителна проба. Настанен е в инфекциозна болница в Букурещ.

Пета градска болница е под карантина, след като бяха установени 4-ма пациенти с коронавирус и бяха затворени 4 отделения. Не е прекратено обаче диализното лечение.

Смисълът от бързите тестове е търговски, не медицински. Той е чудесен към края на епидемията, за да се види кой е изградил антитела, засегна за пореден път темата ген. Мутафчийски. “Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси”, категоричен бе генералът.

В Испания са похарчили половин милиард за бързи тестове, които са се оказали безполезни. Преди 4 дена Франция ограничи бързите тестове по препоръка на СЗО, а вчера - Германия. И аз искам да разбера за 5 минути, но няма как, каза още той. Напомни, че

тестовете на пазара

в момента имат едва

30% достоверност

Ще следим тенденциите, много се работи по бързите тестове в Израел и САЩ. В даден момент ще има тест с висока достоверност. Но сега, въпреки че пише 97% достоверност, това не е вярно. PCR тестовете са най-достоверни към момента, обясни генералът.

Този път България изпревари много други страни с мерките и е сочена за пример, напомни той.

Гишетата за плащане на сметки като “Изипей”, които са на територията на моловете, вече ще могат да работят. Това е единственото облекчение на ограниченията, наложени заради коронавируса. В четвъртък здравният министър Кирил Ананиев издаде нова заповед, с която мерките се продължават до 12 април, докогато е и извънредното положение. Досегашният им срок бе 29 март. Всички други забрани остават.

Леко бяха разхлабени мерките за преминаване през КПП-ата на областните центрове. Според новата заповед ще се пропускат хора, които пътуват, за да работят, завръщат се на настоящ или постоянен адрес, трябва да полагат грижи за близки в друго населено място или да се снабдят със стоки от първа необходимост, а по местоживеенето им няма работещи магазини или аптеки. На пунктовете ще продължат да събират декларации от преминаващите по каква причина пътуват. Хората ще показват служебна бележка от работодател или служебна карта, медицински документ и лична карта. Приоритетно ще се пускат снабдители на хранителни магазини и аптеки, работещите в обекти от значение за националната сигурност, ремонтни бригади на комуналните дружества и линейки, пожарни и полицейски коли. (24часа)