“Създаде се национална паника и се разпространи невярна информация”, пише Анастасия Добрева, която емоционално разказва какво е видяла в спешното отделение във Велико Търново

4-годишното момиченце заради което 6 недоизлекувани деца напуснаха болницата, няма коронавирус

От следобеда на 23 март, понеделник, до сутринта в четвъртък на 26 март една майка и цяла болница очакваха в невероятен стрес резултатите от теста за коронавирус на 4-годишно момиченце.

Пробите са отрицателни, пациентката е в детското отделение на областната болница във Велико Търново с двустранна бронхопневмония, съобщиха оттам.

Тестът на майката Мариета Томова, от която също бе взета проба за инфекцията, е дала отрицателен резултат. Състоянието на детето се подобрява. То бе прието в понеделник с болки в гърдите и корема и 39 градуса температура. Диагностицирано бе с двустранна бронхопневмония и настанено в педиатрията в самостоятелна стая.

Още същия ден разтревожените родители, които са фотографи, звънят на колегите си в различни медии. Молят за помощ в социалните мрежи, защото

подозират, че

дъщеря им

вероятно е

инфектирана с

коронавирус и

животът ѝ е в

опасност заради

неадекватни грижи

Още тогава 10 други семейства се обаждат повече от притеснени в болницата и настояват децата им, които се лекуват по същото време там, да напуснат заради 4-годишното момиченце. Медицинският екип е гневно атакуван, че е допуснал те да са в среда на болен от COVID-19.

Сутринта във вторник майката Мариела дава емоционално телевизионно интервю, след което 6 болни дечица са изведени от отделението.

По-късно се оказва, че майката на 4-годишното момиченце е противник на ваксините и досега на него не е направена нито една, което е причина за тежките последствия при първа среща с вирус или бактерии.

Във Велико Търново и социалните мрежи тръгва дебат

къде започва

разбираемият страх

на родителя и какво

може да провокира

паниката?

Един от най-споделяните постове е на Анастасия Добрева, която в онзи понеделник, когато Мариета е довела в болницата 4-годишното си момиченце, е била на опашката пред спешното отделение.

Жената е придружавала приятеля си, който имал сериозен сърдечен проблем.

“Аз бях тази опакованата в коридора в зелено яке, с качулка, маска, ръкавици, очила и вярвам сте ме забелязали, докато изкачахте с тръшкания от кабинетите”, описва себе си Анастасия.

За да са сигурни хората, че тя не е нечие подставено лице, описва и как са били облечени майката и детенцето, както и дядото, който е дошъл по-късно с торба от търговска верига.

Анастасия е изумена, че след като майката е имала подозрения, че детето е болно от коронавирус, защо

нито тя, нито

дядото, нито

малкото момиченце

са били с маски,

за да пазят

другите хора?

Анастасия е седяла от 14 до 16,30 часа в коридора и е наблюдавала действията на дежурния д-р Андреев и медицинските сестри. Всички възрастни, включително и приятелят ѝ, за когото имало съмнения за инфаркт, били помолени да изчакат. Докторът дори изпратил сестра да придружи ранено при катастрофа момиче, докарано с носилка.

През цялото време той придружавал от кабинет на кабинет майката и момиченцето, което вървяло, хванато за ръката на Мариела.

“И докато лекарите работиха, вие излязохте и започнахте да викате: “Вие какво искате - това да е единственото дете, умряло от коронавирус в България?! Докторите и сестрите ви молеха да се успокоите, че чакат резултати. Направихте тотален цирк на личното ви безхаберие, крещейки да вземат лекарствата от Домусчиев”, така описва Анастасия ситуацията пред спешното отделение във Велико Търново, провокирана от интервюто на майката Мариела Томова.

Жената пожелава “крепко здраве”, но съветва в бъдеще “да не се създава национална паника и да се поднася невярна информация.”

“Защото аз бях там, а мъжът ви - не, но разбрах, че и той е пускал призиви във фейсбук срещу лекарите”, завършва емоционалният пост Анастасия Добрева.

Часове след като всички си отдъхнаха, че момиченцето не е болно от коронавирус, заваляха призиви Мариела да се извини на екипа на болницата, което до този момент не е направила, нито е потърсила лекарите там.

“Не искам никой да се извинява, нека сега детето да се оправи, това е по-важно. Нито за миг не сме неглижирали този случай - става дума за 4-годишен пациент! Все още няма особена динамика в неговото състояние, защото трябва време, докато лекарствата започнат да действат, но е стабилно”, каза пред “24 часа” д-р Стефан Филев, директор на областната болница във Велико Търново.