Схема за тестване с кръвни тестове на полицаи, шофьори на линейки и шофьори на градския транспорт ще послужи за създаване на математически модел кога епидемията от коронавирус в България отминава.

По схемата за изследване на 1000 човека е постигнато съгласие между медицинския съвет и националния оперативен щаб, обяви премиерът Бойко Борисов. Изследванията ще се правят с бързи кръвни тестове. Така щяла да се приложи стратегията на чука и танца – мерките удряли епидемията като чук, а танцът отпускал въздух за икономиката, опита да обясни министър-председателят.

Целта е не да търсим заразен, а прекарали вируса хора по антителата. С периодични изследвания на хомогенна група ще установим как се развива епидемията, колко хора преминават през заразата и ще можем да направим модел за завръщане на работа на хомогенни групи от хора, които сега седят по домовете си, разясни шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Моделът е вариация на настояванията на медицинския съвет за поголовно тестване на българите с бързи тестове, което щабът не одобряваше.

Сега целта ни е да направим модел, така че максимално бързо да бъдат разхлабени мерките и икономиката да започне да се връща към нормалния си ритъм, каза пък Александър Симидчиев от медицинския експертен съвет.

Новата методика за борба с коронавируса бе обявена от Борисов след заседанието на Европейския съвет, на който българския премиер участва дистанционно. Разговорът на евролидерите бе посветен както на борбата със заразата, така и на предложения от председателя на съвета Шарл Мишел нов план „Маршал“ за европейските икономики.
„Тепърва ще се търси такова решение, защото когато става дума за много пари трудно се намира решение“, описа разговора за идеята на Мишел Борисов. До момента бил постигнат компромис да има три варианта на спасителен план, които да бъдат обсъдени от съвета.
Освен това ЕК е разрешила да се ползват пари от досегашните фондове за борба с коронавиуса. За България това са около 800 млн. евро.
В следващите дни се очаква мозъчния тръст от лекари на ЕК да препоръча общи мерки на всички държави, с които да бъде овладяна епидемията. Според Борисов обаче българските мерки са добри и са изпреварили останалите в ЕС.

„Истински се надявам, че хората повярваха на щаба, а не на едни, които на трети март си правеха шеги с коронавируса“, заяви премиерът и отново атакува така президента Румен Радев. Сривът на икономиките ще е в трилиони и се надявам тези хора повече да не се шегуват с такава напаст, каза още Борисов.
За България важна тема е сертифицирането на медицинските облекла и маски, които произвеждаме, подчерта още Борисов. Той разказа, че австрийският канцлер Себастиан Курц е поискал да закупи български предпазни облекла. Това обаче можело да стане след като се задоволят нуждите на българските болници. Според Борисов за всеки медик трябва да има поне по 2 предпазни костюма.
Борисов благодари на Курц и Ангела Меркел, както и на Унгария и Румъния че вече е доставено лепило от Германия, с което се прави мембрана за специалните облекла.
В петък правителството ще преговаря с работодателите и синдикатите за механизма 60/40 кто към него могат да се добавят още браншове, ще има мерки и за самоосигуряващите се, обясни Борисов.
Ще има още икономически мерки, а в сряда се очакват облекчения от страна на банките, гарантира премиерът.
Премиерът бил разочарован, че парламентът се разпусна и няма да заседава. Според Борисов депутатите можели да заседават дистанционно както правят правителството и Европейския парламент. По видеочат ще се водят и преговорите на тристранката.,
Рано е да се говори за продължаване на мерките, което да засегне абитурентските балове, каза още Борисов. Той пък не можел да затвори църквите, защото бил вярващ човек..