29°C   София
 

Държави, които използват този допълнителен механизъм, имат най-ниска смъртност – Австрия, Словакия, Чехия, Хърватска, Германия, Словения. Смъртта при тях е под 0,5%

"Мисля, че се справяме добре и доказателство за това е, че все още са ограничени случаите – те са 200 за три седмици, взехме мерки, които цяла Европа каза, че са най-добрите и че до голяма степен това, което правим тук, е пример за голяма част от европейските страни". Това заяви изпълнителният директор на МБАЛ "Света Екатерина” проф. д-р Генчо Начев, предаде БНТ.

По думите му като мерки се справяме добре. "Като дисциплина – има още какво да се желае от всички граждани на България", каза още той.

Той смята, че системата на здравеопазването разполага с достатъчно легла, така че при необходимост могат да се разкрият в други болници такива инфекциозни отделения, и няма да има недостиг на легла. Но беше категоричен, че трябва да се вземат мерки от всички болници.

Професорът каза, че от болница "Света Екатерина" са закупили гащеризони, ботуши, имат голямо количество от престилки, маски, шлемове, очила.

"Направили сме една карта на движението на пациента от момента на преминаване от вратата на болницата до окончателното му изписване. Очаквам да направим клип, който да качим на нашата страница и който би могъл да се използва и от останалите болници", добави той.

"В този клип се показва как се обличат и как се събличат защитните облекла, защото това не е без значение, а при неправилно боравене може да донесе повече вреда, отколкото полза", каза проф. Начев, като допълни, че там се обяснява и как се интубира пациент, който е с положителна проба за коронавирус.

Той разказа, че са взели термометри за дистанционно мерене на температурата и са поръчали 250 теста за бързо разпознаване. "Всичко това се прави със средства на болницата, защото аз съм убеден, че в един такъв момент, всеки, които може, не трябва да разчита на държавата само. "Света Екатерина" е финансово стабилна и може да си позволи такова нещо", допълни професорът.

"В случаите с коронавирус, които са крайно тежки, при които дори респираторите не помагат, се включва една малка портативна система от сърце и бял дроб – изкуствено кръвообращение, което поддържа живота".

По думите му при белодробна недостатъчност то може да се включи венозно, да помогне на белия дроб, но когато към него се причислява и сърдечна недостатъчност, то помага и на сърцето, и на белия дроб.

"По стандарт трябва да ги има във всяка кардиохирургия, още повече касата плаща този консуматив. Държави, които използват този допълнителен механизъм, имат най-ниска смъртност – Австрия, Словакия, Чехия, Хърватска, Германия, Словения. Смъртта при тях е под 0,5%", обобщи той.Dik
03/25/2020 07:30:17

Професори се хвалят, че купили 3 термометри и 250 теста - това не е за хвалене а е обида за народа. Не се купуват лекарства, тестове, предпазни средства а в медиите вече се разпределят милиарди за бизнеса. За това ли е всичко, за голямото крадене на държавни и евросредства. Сега дилемата е не как да лекуваме хората, а на кои фирми (сателити) колко пари да дадем. А призива е - хора стойте си по домовете и оцелявайте както можете.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...