Д-р СОФИЯ АНГЕЛОВА*

Всички ние сме изправени пред едно изпитание-пандемия от коронавирус, което трябва да преминем с разум, дисциплина и спокойствие, защото страхът, гневът, паниката водят до потискане на имунните клетки, а това може да доведе до разболяване и от други вируси и бактерии. Аз считам, че когато хората имат познание за случващото се, ще приемат по-спокойно ситуацията. Вирусът е нов, но вече има научни данни, които получаваме от съобщения от Китай и САЩ.

С коронавируси сме се срещали в годините, когато тези вируси са протичали с гърлобол и кашлица. Днес пандемията е причинена от два мутанта на коронавирус, които предизвикват заболяването COVID-19, което се характеризира със симптоми от страна на белите дробове.

Важно е да се знае, че средният инкубационен период на вируса, съобщен от Китай, е 5,6 дни и много близък по данните от Италия - 5,5 дни. Границите на инкубационния период обаче при отделните случаи варират от 0 до 14дни, докато на грипния вирус е 2 дни. Това налага да се подхожда с разум и отговорност. На първо място хората, завърнали се от епидемични райони, и контактните на позитивните за коронавирус, които подлежат на 14 дневна карантина, да я спазват стриктно! Това ще намали броя на заразените, защото заразяването става бързо: например, ако в стаята има 100 човека, то 70 от тях ще бъдат заразени. Но от тях 70% може и да не разберат, че са болни - с леко неразположение , гърлобол, които преминават сравнително бързо, обаче реално те са “тихите” разпространители на заразата.

Останалите 30% може да развият пълната клинична картина на болестта. Тя не се отличава от клиниката на грипа: втрисане, висока температура, отпадналост, кашлица, предимно суха (тъй като вирусът атакува долните дихателни пътища, предимно междуалвеоларното пространство, където се намират рецепторите, за които се захваща), затруднено дишане. Важно е да се знае, че с тези симптоми е необходимо да се информира по телефона личният лекар, който след снемане на епидемична анамнеза ще ориентира пациента към тест за коронавирус или прием на антивирусен медикамент. Струпването на хора в кабинетите на личните лекари, специалисти и спешните звена води до разпространение на инфекцията. Това трябва да се осъзнае от всички.

Но ако задухът се засилва в покой и стане постоянен, това е показание за болнично лечение.

Трябва да се запази спокойствие и да се спазват препоръките за социално изолиране и миене на ръцете. Най-често заразяването става чрез пипане на различни повърхности и след това, докосвайки носа, устата , очите. Сапунът и водата са най-големите врагове на вируса. За повърхностите да се използват дезинфектанти на спиртна основа.

Вирусът не се задържа във въздуха. Заразяването може да стане чрез директно инхалиране при близък контакт на кашлящ болен. Затова считам, че чрез дисциплина и отговорност към себе си и близките си и към обществото ще успеем всички заедно да победим вируса.

Но за да се случи, е изключително важно да се стремим да поддържаме имунната система здрава чрез рационално хранене, ограничаване на алкохола, спиране на тютюнопушенето, прием на основните антиоксиданти - витамините А, Е, С и Д3, и позитивно мислене. Вярвам, че бурята ще премине скоро.

*Авторът е специалист по пулмология, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, постоянен член на лигата “Лекарите, на които вярваме”.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...