Проф. Асен Балтов чрез “24 часа” отчита първите дарения

От понеделник “Пирогов” влиза в обичаен ритъм - приема всички, които имат нужда от спешен преглед или лечение

От понеделник “Пирогов” възстановява в пълен обем работата на временно карантинираните до неделя отделения.

Спешната болница връща към обичайния ритъм на прегледи и лечение вътрешното отделение, неврологията, кардиологията и инвазивната кардиология.

“Благодаря сърдечно на всички дарители, които според възможностите си помагат със средства, лекарства, консумативи “Пирогов” да се подготви за предизвикателствата на новата коронавирусна болест.

Благодаря на всеки един. Сред дарителите освен хора и организации, които превеждат големи суми, са и

българи, които

са заделили и

даряват по

10-20 лв.

Хората разбират, че има нужда максимално бързо да се подготвим за най-тежките пациенти от епидемията. Към неделя в сметката са събрани общо 1,3 милиона лева. Благодаря!” каза директорът на спешната болница проф. Асен Балтов. Той пожела чрез “24 часа” да обяви къде са вложени даренията.

Със средствата “Пирогов” създава условия за възможно най-добро лечение на COVID-19 според инструкциите на Световната здравна организация и натрупания досега опит, неразпространение на инфекцията и безопасност на лекуващите екипи.

С дарения “Пирогов” ще закупи 20 реанимационни легла със специфично оборудване. То включва антидекубитални дюшеци, които предотвратяват т.нар. рани от залежаване на тежко болните, инфузионни помпи и др.

14 реанимационни легла ще бъдат разположени в сградата на

токсикологията,

която вече е

адаптирана

за лечение

на COVID-19

Още толкова реанимационни легла ще се поставят в Клиниката по неврология, която има самостоятелни изход и вход. Тези две звена ще бъдат оборудвани и с 28 респираторни апарата, 8 от които са дарени от Делян Пеевски, 2 са от кампанията #ЗАДОБРОТО на BCause, 4 са купени от “Пирогов” с дарителски средства.

За реанимационните легла закупихме и 15 нови монитора за проследяване на жизнените показатели на пациентите и 66 инфузионни помпи с бърз и бавен дебит за поставяне на медикаменти на настанените в интензивните клиники. Закупихме и 2 безжични системи за рентгенови “снимки”. Те са необходими при сегашните условия, които изискват изолиране на секторите с пациентите с коронавирусната болест. Така направените на място образни изследвания ще са достъпни и ще може да се консултират от рентгенолозите “отвън” и всички останали специалисти в болницата.

Подготвяме и два реанимационни поста с негативно налягане в детската реанимация – въздухът от тях не може да преминава в другите помещения, защото макар и редки са възможни и случаи при под 18-годишните.

 Едновременно с всичко това изграждаме собствена вирусологична лаборатория само за бърз скрининг и проследяване на състоянието на пациентите, които са настанени за лечение в “Пирогов”.

Закупени бяха и лични предпазни средства - костюми, маски, очила, шлемове. Получихме и много

дарения за

безопасния труд

на екипите

и консумативи като дезинфектанти и тампони за взимане на проби, както и бързи тестове, които не са последна инстанция за диагностика, но дават възможност за бърз ориентировъчен скрининг на постъпващите пациенти - обясни директорът. - Болницата вече разполага и с два видеоларингоскопа, които са изключително необходими за безопасността за лекаря при интубиране на пациенти в тежко състояние от по-безопасно разстояние.

Тези апарати дават възможност

само ръцете на

лекаря да са

в рисковото поле

за контакт

със секрети на пациента. Всички тези мероприятия осигуряват за анестезилозите и реаниматорите в интензивните сектори максимална увереност за безопасност.

“Пирогов” е получил и част от дарените за кризисния щаб медикаменти от Кирил Домусчиев. Спешната болница

разполага с

хлорохинов

фосфат за

пълния лечебен

курс на 25-има

пациенти в тежко

състояние Медикаментът вече се прилага на 3-ма от лекуваните в спешната болница.

Проф. Балтов оценява високо и жеста на 30-имата доброволците, които работят в “Пирогов”, за дезинфекция на общите части в лечебното заведение и на клиниките. Така болницата ше може да продължава да изпълнява ролята си на основен спешен многопрофилен център и да преглежда и лекува хора с други заболявания. Доброволците обаче не навлизат в среда, в която се лекуват пациенти с COVID-19. “Панда фууд” и грандхотел “София” безвъзмездно осигуряват обяд и вечеря както за доброволците, така и за дежурните екипи.

Водят се разговори с хотел “Интерфорум” да предостави стаи за живеещи извън София служители на “Пирогов”. Временно “общежитие” за пироговци ще е необходимо, ако в някакъв момент се стигне до карантина на столицата.

Около 20% от

работещите в

спешната

болница са от

Перник и искаме

да сме готови предварително с възможност за реакция, ако няма да може да пътуват до дома си. За момента сме им издали служебни бележки за преминаване през контролните пунктове на входове и изходи, но при усложняване на обстановката може да трябва да имат подслон в София, обясни директорът.

Всеки лев се насочва към целта болницата да е готова да окаже помощ на най-тежките случаи и да осигури безопасни условия на медицинските екипи.

На този принцип се използват дарените:

- 496 680 лв. от Дилян Пеевски,

- 200 000 лв. от “Теленор”,

- 150 000 лв. от “Америка за България” и Българския дарителски форум,

- 100 000 лв. от “Уникредит”.

- Очакват се още около 300 000 от дарители, които са се включили в почивните дни

и ще са видими в сметката в първия работен ден.

“Заедно с даренията на по-малки суми общо са събрани около 1,3 млн. лв. - пресметна проф. Балтов. - Те и даренията, които може да постъпят в бъдеще, ще бъдат използвани до стотинка само за осигуряване на лечението на коронавирусната болест.

Професорът се извинява, ако е изпуснал някой дарител при така проявената съпричастност .

“Благодарни сме на всеки и водим стриктна отчетност на даренията”, увери директорът на “Пирогов”.