Предвид пандемията в световен мащаб става неизбежно да не попаднем в ръцете на безпокойството, а от това страда нервната ни система и добрият сън. Всеизвестно е, че на възрастният индивид се препоръчва сън между 7 до 9 часа, за да се възстановят тялото и умът. Ако обаче имате проблеми със заспиването, то на помощ идват тези 10 натурални лекарства, които ще помогнат на Сънчо да ви навести по-бързо.

Чай от мента

Чаят от мента облекчава стомашните болки благодарение на своите противовъзпалителни свойства. „Обезвъздушавайки” мускулите, ментата намалява тяхната интензивност, което позволява на тялото да се отпусне правилно. Ако се подготвяте за изпит или важна презентация, която ви кара да се мятате в леглото през нощта, този чай е чудесен вариант за включване във вечерния ви режим.

Черешов сок

Черешовият сок съдържа триптофан и, следователно, той може да произвежда хормона мелатонин, подобрявайки качеството на сън. Този сок е тестван в няколко проучвания за лечение на безсъние и е доказано, че е един от най-ефективните варианти за борба с него.

Топло мляко

Топлото мляко е един от най-добрите варианти за предизвикване на дълбок и уютен сън. То също съдържа триптофан, който повишава серотонина в мозъка - вещество, което ни дава усещане за щастие и благополучие. Хормонът мелатонин се произвежда повече при тези условия и това е от съществено значение, тъй като е способен да извика съня дори и при хора, страдащи от хронично безсъние.

Кокосово мляко
Кокосовото мляко съдържа магнезий и калий - два минерала, които са способни да отпуснат мускулите и да осигурят добър сън. Освен това намалява кръвното налягане и отоците в бъбреците. Благодарение на голямото количество естествени електролити, тази напитка помага на тялото да се балансира и да се отпусне.

Бананово смути
Бананите също съдържат триптофан в допълнение на два ключови минерала за мускулна релаксация - калий и магнезий. Плодът има успокояващ ефект, намалявайки физическия стрес. Също така количеството фибри и въглехидрати в него пълнят стомаха и води до усещане за ситост, което увеличава желанието за сън.

Зелен чай
Зареден с антиоксиданти, зеленият чай е опция за разглеждане за всяко време на деня. Въпреки това, когато става дума за сън, безкофеиновият зелен чай е най-добрият вариант. Съдържа теанин, който насърчава релаксацията и освобождаването на физическия стрес, помагайки на дългия и спокоен сън.

Бадемово мляко
Бадемите са пълни с всичко необходимо на тялото, за да заспи дълбоко. Богато на магнезий, бадемовото мляко е много ефективно, когато става дума за насърчаване на съня, поради ефективността на този минерал. Подобно на кравето мляко, в бадемовото мляко има триптофан и благодарение на това тялото може да произвежда мелатонин. Този хормон е от съществено значение за регулиране на схемите на съня и затова много хора с хронично безсъние са склонни да приемат добавки мелатонин, за да спят качествено.

Чай от лайка
Чаят от лайка има релаксиращ ефект върху тялото. Обикновено се препоръчва при стомашни болки, тъй като може да подпомогне храносмилането и да облекчи вътрешното напрежение. Лайка е много ефективна и за намаляване на симптомите на стрес, като безсъние и тревожност.

Чай от корен на валериан
Чаят от корен на валериан силно се препоръчва за предизвикване на естествен и дълбок сън, като се има предвид количеството на антиоксиданти и валеренова киселина. Освен това намалява подуването на корема, физическия и психически стрес. Проучване, проведено сред жени в менопауза, показа, че може значително да помогне за предотвратяване на нарушения на съня.

Чай от ашваганда
Ашваганда е древна билка, която се използва за най-различни физически проблеми. Стана известна със способността си да намалява кортизола и следователно усещането за стрес и тревожност. Оказа се, че е много ефективна и за разсейване и отпускане на ума, допринасяйки за по-спокоен сън през нощта.