Ако досега бяха единични случаи, практиката в света показва, че сме на прага на избухване на коронавируса, каза шефът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски пред депутатите. Така той аргументира защо се искат мерките с обявяване на извънредно положение.

Целта е да е с всички сили и средства, които сега не са възможни, да се забави кривата на епидемията. При по-бавно протичане това ще намали натиска на здравната система.

Мутафчийски сумира: 23 случая и 1 смъртен. Ситуацията се променя всеки час, това ни чака. В държавите наоколо е изключително динамично, случаите нарастват, в Гърция са над 100. В света 134 000 заболели, 4900 умрели, 70 000 оздравели.

В Италия над 15 000 са болни, 1016 умрели, 1258 в критично състояние. В Иран са над 10 000, в Северна Корея - 8000. В Европа - Испания 3100, Франция 2800, Германия 2700. Всички държави от ЕС не са пощадени.

Сблъскваме се с някои проблеми. Вече не се явяват единични случаи, а започва масово. 11 регистрирани вчера са свързани с първата двойка.

3 гнезда на инфекции, независими едно от друго. В София повечето от случаите нямат общо един с друг.

Има грубо нарушаване на карантината, каза Мутафчийски и добави, че вербалните послания са неефективни. Даде за пример Гърция и Русия, където имало 3 г. затвор.

Трябва да има правни възможности да бъде мобилизиран целият здравен персонал, настоя генералът. Да се помисли и за възмездяването на персонала, който работи в тази извънредна ситуация.

Проблемът със защитното облекло бил решен.