Китайски медици са разработили метод за лечение на коронавируса чрез преливане на кръвна плазма от оздравели донори, предаде ТАСС. По този начин е бил спасен животът на 10 души в критично състояние.

Според медиците кръвта на оздравелите от новата пневмония съдържа голямо количество антитела срещу вируса. Кръвната плазма на донорите преминава през специална процедура, при която се постига дезактивация на вирусите. След това плазмата с антителата се влива в организма на болния.

Новият метод за лечение бил изпробван на трима души в болница в Ухан. Клиничната им картина се изменила след 12-24 часа, значително се понижило възпалението.

Коронавирусът продължава да се разпространява извън Китай. Властите в Сингапур съобщиха за най-голямото увеличаване за едно денонощие на броя на заразените. С 8-те нови случая носителите на вируса в страната стават 58, предаде Ройтерс.

В Япония бе регистриран първият смъртен случай от заразата. 80-годишна жителка на префектура Канагава постъпила преди няколко дни в болница, където починала.

В Санкт Петербург 34-годишна жена, поставена под карантина след връщане от Китай със симптоми на грип, избягала от болницата, предаде ДПА. Главният лекар на града я хоспитализирал принудително с решение на съда. Но жената предизвикала късо съединение в електронна брава и напуснала инфекциозната болница “Боткин”.

Турция е произвела тест за коронавирус, който скъсява времето за открването му до под два часа, и ще започне да ги изнася за Узбекистан и Киргизстан, съобщи здравният министър Фахретин Коджа. Точността им била 99,6%.

Киргизстан и Узбекистан поръчали по 10 000 теста. В Турция няма  заразени с коронавирус. Властите използват термокамери на летищата и прилагат други превантивни мерки, посочва Ройтерс.

В Китай 6-има медици вече станаха жертви на коронавируса, а над 1700 са заразени, обяви правителството. Преди седмица умря лекар, който опита да предупреди властите в самото начало на епидемията, но бе порицан за разпространяване на “слухове”. Смъртта му предизвика гневни реакции в социалните мрежи.

Повечето случаи на зараза на медици са в Ухан, откъдето пламна епидемията. Тежко засегнати са лекарите и медицинските сестри в други части на провинция Хубей.

Общо в Китай са отбелязани 63 851 случая на зараза, от които 1380 са довели до смърт, показват последните данни, обявени от Националната здравна комисия.

Коронавирусът съсипа тазгодишния Св. Валентин в Китай. Отменени бяха хиляди концерти, вечери, сватби, а милиони влюбени се крият у дома, парализирани от страх, посочва АФП.

Около 3000 ученици се събраха в тайландската провинция Аютая, за да подкрепят Китай в борбата с коронавируса. Множеството, придружено от два слона, се подреди под формата на сърце и прати валентинки.

Около 3000 ученици се събраха в тайландската провинция Аютая, за да подкрепят Китай в борбата с коронавируса. Множеството, придружено от два слона, се подреди под формата на сърце и прати валентинки.
Мария Габриел: Дадохме 10 млн. евро за лек

Очаквам до 2-3 месеца резултат в борбата с коронавируса. 10 млн. евро са отпуснати по програма “Хоризонт 2020” за борба и откриване на ваксина срещу него, обяви в Пловдив еврокомисарката Мария Габриел.

“Имаме добра координация между държавите, за да може там, където е необходимо, да бъдат изтеглени европейски граждани от заплашените територии”, посочи Габриел. В Италия и Франция са сформирани екипи, които имат яснота, както за морфологията, така и за ДНК на болестта.

“В рамките на моя ресор сме отпуснали тези 10 млн. евро и те вече са на разположение на изследователи в Европа. Очакваме от тях да работят в екип и максимално бързо да постигнат резултат”, каза еврокомисарката. До 12-и е бил срокът за кандидатстване за тези средства, но сумата нямало да отиде само за един екип.

МАРИЯ ГАБРИЕЛ
МАРИЯ ГАБРИЕЛ