В Китай роботи участват в борбата с коронавируса с дейности като медицински прегледи, дезинфекция, доставка на храни и лекарства и дори измерване на температурата.

Напоследък доста болници в страната използват роботи, специално създадени за медицински консултации. В болницата "Шоуган" към Пекинския университет например робот на местната фирма OrionStar е оборудван с 6 микрофона, камери, лазерно позициониране и др. Той може да отговаря на въпроси на болните и да помага на лекарите при преглед от разстояние. Така се намалява рискът от кръстосана инфекция, предаде "Радио Китай".

Над 200 робота, предоставени от китайски компании, сред които и шанхайската TmiRob, дезинфекцират в болниците. Навигационна система им позволява да избягват препятствията. Шанхайската фирма обяви, че нейни роботи са оборудвани с пръскачки с водороден пероксид и с лампи за УВ-лъчи, с които извършват дезинфекция.

Въведени са и роботи за доставки, за да няма близък контакт между хора. В болница в Гуанджоу два робота помагат на персонала за доставки на лекарства и храна, както и за събиране на медицински отпадъци. Един робот върши работа, колкото за трима души и това значително облекчава медиците.

В пекинската болница "Дитан" роботи с инфрачервени сензори измерват температурата на всеки, който иска да влезе. Един от тях може да прави това едновременно на 5-10 души. Ако телесната температура на някой е над 37°C, роботът бие тревога.

Пекинската болница "Хайдиен" въведе система за диагностика на пневмония, която прави до 300 рентгенографии на гръдния кош за 10 секунди.