За да се спре разпространението на коронавируса, максимален брой страни трябва да разполагат с тестове за диагностициране на заразените, а доставката на тези тестове навсякъде е от жизнено значение, заявиха експерти на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Франс прес.

"Ако нямат възможност за диагностициране, страните не знаят докъде и защо вирусът се е разпространил и дали хора са се заразили или са болни от друго със сходни симптоми - каза генералният директор Тедрос Аданом Гебрейесус. - Според СЗО в света има 168 лаборатории с оборудване за диагностицират заразени и е изпратила нужните комплекти инструменти в Камерун, Кот д'Ивоар, ДР Конго, Египет, Етиопия, Габон, Гана, Иран, Кения, Мароко, Нигерия, Тунис, Уганда и Замбия, предаде БТА. 150 000 теста за лаборатории са готови да отпътуват от Берлин.

Тестовете засичат вируса по генетичния код. "Откриват инфекцията преди появата на антитела - за 4-5 часа", поясни Венсан Енуф от института "Пастьор". Проби се взимат от носа, но може и от кръвта, изпражненията, урината.