Някои вируси се предават по-лесно през зимата и са редки в хубаво време. Но не може да се твърди, че епидемията от новия вирус ще затихне с идването на пролетта, предаде Франс прес.

Вчера американският президент Доналд Тръмп заяви, че до април или през април горещината ще убие този вирус, навеждайки на мисълта, че това би означавало край на епидемията.

Новият вирус отне живота на над 1100 души, свързан е с много неясноти и засега няма лечение срещу него. Невъзможно е да се знае до какво ще доведе в следващите седмици и месеци. Макар да е изкушаващо да се сравни с грипа заради сходството на някои симптоми и начини на заразяване, грипният вирус е от друго семейство - миксовируси, които са генетично различни. Но пък вече е имало две смъртоносни епидемии от коронавируси, така че те са по-близки до новия - ТОРС през 2002-2003 г. в Азия и близкоизточния респираторен синдром.

Епидемията от ТОРС съвпадна донякъде със студените месеци в северното полукълбо. "Първите случаи на ТОРС бяха в средата на ноември 2002 г. в китайската провинция Гуандун. ТОРС започна да се разпространява в света едва на 21 февруари 2003 г., когато заразен в Гуандун лекар пребиваваше в Хонконг", припомни Световната здравна организация.

"Вярно е, че епидемията спря през юни в Китай и че последният случай бе през юли в Тайван - каза Арно Фонтане от института "Пастьор". - Някои изказаха хипотезата, че вирусът е сезонен, щом се е появил през зимата и е изчезнал през лятото. Затоплянето може би е допринесло за контрола над епидемията, но дали температурата има нещо общо с епидемията от ТОРС, никой не може да каже. Освен това дори даден вирус да е сезонен, той не изчезва в останалата част от годината."