"Зелето ферментира с млечни бактерии, затова е богато на млечна киселина. В червата тези бактерии оказват благоприятен ефект върху микрофлората им, прочистват гнилостната среда, премахват дисбиозата. Освен това киселото зеле стимулира храносмилането и дейността на целия стомашно-чревен тракт. То е и профилактичен препарат срещу сезонни инфекции. Настоятелно се препоръчва за ежедневното меню, ако има недостиг на витамини. Ще подпомогне организма и ще даде сила", казва Анна Мехова, експерт в центъра за хигиена и епидемиология във Витебск.

Киселото зеле е особено полезно за диабетици, тъй като съдържа малко въглехидрати, захароза и фруктоза и намалява кръвната захар. Добре е да се яде и за предотвратяване на рак на червата. На жените ще помогне за поддържане на красотата - витамин РР в него укрепва ноктите и косата.

Но то може да навреди на хора с гастрит с ниска киселинност (провокира киселини и други проблеми със стомаха), сърдечноболни и склонни към оток (заради многото сол при приготвянето му).