Природата ни е подарила едно безценно богатство - растителния свят, който е неизчерпаем източник на хранителни и лечебни средства. Сред различните полезни за човека растения особено място заемат лимоните. Те и получаваните от тях лековити препарати отдавна се използват за лечение и профилактика на голям брой заболявания, включително такива, които са широко разпространени и изключително опасни - сърдечно-съдовите, нервните, кожните, стомашно-чревните и др.

Открай време лимоните са постоянен компонент в нашето меню. С увереност можем да кажем, че в тях потенциално има повече лековити вещества, отколкото в най-силните синтетични препарати.

Названието "лимон" вероятно е от малайската дума "лемо", а в Китай това растение се нарича "лимунг", което означава "полезен за майките". За родина на лимоните се смятат Индия и Индокитай, където те растат в диво състояние в планината Нилшхима, в подножието на Хималаите.

Достъпността, лесното приготвяне, удобството при използването и липсата на нежелани ефекти дават на човек възможност да се възползва от лечебните свойства на лимона ежедневно и да го включи в домашната си аптека.

Ако ви споходи ангина

При ангина може да пиете лимонов сок или да правите гаргара със сок, смесен с вода. Можете също така да попарите един лимон, да вземете част от кората му и да я подъвчете известно време. Но същевременно трябва да се спазва едно условие - с лимона не трябва да се пие нищо, а храна може да се приема най-малко час след лечебната процедура.

При лечение на ангина: 1 суп. лъж. листа или плодове от къпина или малина се заливат с 1 1/2 чаша вряла вода. Варят се под капак, на водна баня, в продължение на 30 мин. Охлажда се за 10 мин, прецеждат се и се прибавя сокът от половин лимон. Напитката се пие гореща на малки глътки.

При болки в гърлото: Добавя се 1 суп. лъж. захар и сока от 1 лимон в чаша топла преварена вода. Пие се на всеки два часа.

При болно гърло и ангина: Налива се изцеден лимонов сок в няколко сребърни чашки, прибира се на тъмно на стайна температура за едно денонощие, като редовно се разклаща. За възрастни -по 1 суп.лъж. на всеки час; за деца - по 1 ч.л. на всеки час. Лекарството не трябва да се взема при болни бъбреци. Курсът на лечението е 1 седмица. При нужда лечението може да се повтори след 2 седмици.

При кашлица

За успокояване и смекчаване на кашлицата, особено при дълга и продължителна, се използва следната смес: Сварява се лимон на тих огън за 10 минути. След като омекне, от него лесно може да се изцеди голямо количество сок. Сокът се налива в чаша. Към него се прибавят 2 суп.лъж. пречистен глицерин и всичко се разбърква добре. След това се прибавя 1 суп.лъж. мед.

Ако кашлицата не е силна, се взема по 1 ч.л. вечер преди лягане. Можете да сложите сместа до леглото си и да вземате по една лъжичка през нощта, ако е необходимо, или сутрин на гладно.

При силна кашлица се приема по 1 ч.л. преди обед, след вечеря и преди лягане. Колкото повече кашлицата преминава, толкова по-рядко се взема от сместа. Съхранява се на хладно. Преди употреба се разклаща.

При простуда и ангина, а също за успокояване на кашлицата, народната медицина препоръчва сок от половин лимон и 1 с.л. мед. Сместа се пие на всеки час, докато кашлицата премине. Лимонът е отхрачващо средство, а медът смекчава гърлото, премахва сухотата и възпалението на лигавиците.

При упорита кашлица, заболявания като бронхит и болести на белите дробове, се смилат с месомелачка 3 средно големи лимона (без семките) и 10 орехови ядки. Прибавят се 300 мл сок от алое, 300 г безсолно краве масло, 500 г полифлорен мед, 250 мл вино тип "Кагор" (т.е. ликьорно вино), разбърква се и се оставя на хладно. Взема се по 1 с.л. 3 пъти дневно, 20 мин преди хранене.

Същата лековита смес помага при отпадналост, нервно разстройство, необяснима тревога, сърдечни заболявания. В такъв случай сместа се взема 1 час след хранене. Курсът на лечението е докато се излекувате.

Простудата не е за пренебрегване

Топлият, средно силен чай с лимон, черен пипер и мед е диуретично и диафоретично (повишава потенето) средство при простуда.

Смесват се по 2 суп.лъж. мед, сладко от малини, водка или коняк със сока от един лимон. На малки глътки се изпива вечер преди лягане. Ако трябва, се повтаря.

От многото домашни лекове срещу простуда лимонът с мед е най-ефикасен. Той е полезен при всички форми на простуда, придружавани от висока температура. Лимоновият сок, който е богат на витамин С, повишава съпротивителните сили на организма, премахва шлаките и съкращава продължителността на заболяването.

При простуда е добре да се пие гореща вода с лимонов сок, което помага на организма да се бори с инфекцията и токсините.

Лимонада (вода с парченца лимон или сокът от 1 плод, разтворен в 1/2 чаша вода). При първите признаци на простуда се изпива чаша топла лимонада. С лимонада е полезно да се плакне гърлото при ангина, дифтерит, фарингит и други възпаления на лигавицата.

1-2 пъти дневно се пие сок от 1 лимон, смесен с чаша вода и 1 ч.л. мед.

Добре е да се приема мед с лимонов сок (сокът от 1/2 или 1 лимон и 100 г мед).

Взема се 1 банан и сокът от 1 лимон. Бананът се смачкава на пюре. Към него се прибавят лимоновият сок и чаша бяло сухо вино. Сместа се нагрява до завиране и се вари 1-2 мин. Консумира се гореща. Най-добре е лимонът да се настърже с кората и да се прибави карамфил. Може да замените бялото сухо вино с бял портвайн.

Добре се измиват 3 сурови яйца и се подсушават. Нарязват се 5-6 едри лимона и с тях се покриват яйцата от всички страни, подредени в стъклен буркан. Бурканът се затваря с капак и се оставя за 10 дни в хладилник. Сгъва се марля на три пласта и през нея се прецежда сместа в чист стерилен буркан. Прибавят се 120 мл коняк и 120 г мед, след което се разбърква. Взема се 3 пъти дневно по 1 ч.л., 30 мин преди хранене.

При простуда и грип: Сокът от 2 лимона се смесва със 100 г мед и се разрежда с 3 чаши преварена вода. Пие се вместо вода.

Бургундски глитвайн (популярен у нас и като греяно вино). За него са необходими: 2 бутилки червено вино, 0,5 л вода, 30 г канела на пръчки, мед на вкус, малко карамфил, кардамон, 1 лимон.

Приготвяне и използване: Канелата се натрошава и се накисва във водата за едно денонощие. След това се прецежда и се смесва с виното. Прибавят се медът, подправките и лимоновите резени без кората. Глитвайнът се вари на тих огън 3 мин. Пие се горещ, но не повече от 200 мл на един прием. Веднага след това е добре човек на легне и да се завие добре.

Глитвайн. Ще ви трябват 750 мл червено или бяло сухо вино, 400 мл вода, 125 г мед, 2 цвята карамфил, парченце канела, 1 лимон, 50 мл коняк.

Приготвяне и използване: В емайлиран съд се слагат карамфилът, канелата, сокът и кората на лимона, медът. Налива се водата и се вари 1-2 мин. В прецедената отвара се прибавя виното, нагрява се повторно до 60-65 градуса, добавя се конякът. Изпиват се 200 мл от готовия топъл глитвайн и се ляга.

Освен всичко друго глитвайнът премахва физическата умора и помага за лечението на бронхити и пневмонии.

Когато грипът настъпва

За да се предпазите от грип, когато сте в контакт с болни, сложете между бузите си резен лимон и го местете наляво-надясно, докато интензивното слюноотделяне не спре.

Настойка: В 200 г червено вино "Кагор" (ликьорно) се слагат 5 карамфилчета (подправка), по 1 ч.л. канела на прах, корички от портокал, лимон, ябълка, 3 зърна черен пипер. Вари се под похлупак 10 мин, след което се охлажда. Прецежда се и се прибавят 3 с.л. мед. Тази напитка се дава на болния от грип, когато има температура над 38,5°С.

Канелата е универсално лекарство, подходящо за хора със слаба (астенична) структура. Трябва специално да наблегнем на способността на канелата да подобрява настроението и да развеселява, да укрепва силата на мозъка и сърцето, да се бори с тежките неврози, депресии и стреса, да повишава физическата и умствената работоспособност, което е важно при грип, който протича с различни усложнения.

Запарката и отварата от канела, както и канелата на прах, са полезни при грип, запушен нос, както и при силна кашлица. В настойката или отварата е полезно да прибавите лимонов сок на вкус.

Запарка: 1 ч.л. канела на прах се залива с 1 чаша гореща вода. оставя се на водна баня под похлупак за 15 мин, охлажда се на стайна температура 45 мин, прецежда се и се добавя лимонов сок на вкус. Напитката се пие топла, бавно, на малки глътки в рамките на деня.

Отвара: 1 ч.л. канела на прах се залива с 1 чаша вода. Вари се под похлупак на тих огън 30 мин, охлажда се за 10 мин, прецежда се, прибавя се лимонов сок на вкус. Отварата се пие през целия ден, без да се бърза, топла, на малки глътки. Приема се от 0,5 до 1 г канела 3 пъти на ден, заедно с лимонова вода.

Още за ползите от лимона четете в книгата на КК “Труд” “Чудодейната сила на лимона”. Можете да поръчате на www.trud.cc