Хората, които са загубили усета си за мирис, се сблъскват проблеми в личната хигиена, интимния живот, взаимоотношенията и дори здравето, казват британски учени, цитирани от ЮПИ.

Те изследвали 71 души на възраст между 31 и 80 г., които са загубили обонянието си и имали проблеми с личната хигиена, загуба на сексуален партньор и прекъсване на отношенията с други хора.

"Смущения в обонянието имат около 5% от хората, казва д-р Карл Филпот от медицинския институт в Норич. Някои долавят несъществуващи миризми. Причините за това са различни - инфекции, контузии, заболявания като алцхаймер, употреба на някои лекарства."
Предишни проучвания разкриха, че загубилите обоняние са с високо ниво на депресия и тревожност, пише БТА.

"Сериозен проблем е неспособността да усетиш миризмата на развалена храна, газ или дим - отбеляза Филпот. - Това води до загуби - храненето вече не доставя удоволствие, губи се апетит и се слабее или се ядат храни с голямо съдържание на мазнини, сол и захар и се пълнее."

Социалният живот също е повлиян. "Установихме, че личната хигиена е проблем безпокойство, защото участниците не могат да усетят собствената си миризма", поясни ученият.